2016. szeptember 20., kedd

GLOBÁLIS MENEKÜLTCSÚCS: NAGY SEMMI VAGY KIS VALAMI?

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.09.19.


Ma és holnap két elvileg fontosnak ígérkező globális menekültcsúcsot is tartanak. Az egyiket az ENSZ szervezte, a másikat az amerikai elnök. A szervezők optimisták, a civilek szkeptikusak. 

Az ENSZ a menekültek és a bevándorlók helyzetével kapcsolatos problémák és kérdések humánusabb kezelésére és az eddigieknél összehangoltabb fellépésre szeretné felhívni a figyelmet a mai, a szervezet New York-i székházába szervezett eseményével. A témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken igyekeznek választ találni az egyre sürgetőbb kérdésekben. A bevándorlók és menekültek emberi jogainak tiszteletben tartása mellett szó lesz a migráció okairól, a kooperáció lehetőségeiről és a bevándorlás pozitív hatásairól is.

Első alkalommal kerül sor arra, hogy az ENSZ Közgyűlés az államok vezetőinek összehívásával, ilyen magas szinten foglalkozik a menekültek ügyével. A hivatalos várakozások szerint a találkozó történelmi lehetőséget teremt arra, hogy valóban felelős nemzetközi válaszok szülessenek a kérdésben. A nemzetközi szervezet a mostanit egy különösen meghatározó pillanatnak és egyben lehetőségnek tekinti arra, hogy a menekültek és bevándorlók tömegeinek segítséget nyújtó, valóban jól működő, kiszámítható rendszer jöhessen létre – hangsúlyozzák a program honlapján.


Ehhez képest a civil szervezetek már előzetesen csalódottságuknak adnak hangot. Az Amnesty International egyenesen úgy fogalmaz, hogy „az egyre mélyülő világméretű menekültválságot kezelni kívánó ENSZ-csúcstalálkozó olyan elmulasztott lehetőség, amely a világ legkiszolgáltatottabb embereinek millióit sújtja”. Szánalmas kudarcról írnak, mert az egyeztetés során minden konkrét kötelezettség kikerült a most aláírni szándékozott menekültügyi megállapodásból.

Eközben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy olyan „globális szerződést”is kezdeményezett, melyben a tagállamok kötelezettséget vállalnak, hogy minden évben befogadják a világ menekülőinek 10%-át. Ebből sem várható semmi 2018 előtt. ..

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.