2016. szeptember 12., hétfő

TTIP - MÉGIS, MI MAGYARORSZÁG ÁLLÁSPONTJA A SZABAD-KERESKEDELMI EGYEZMÉNYRŐL?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: hata.mari
2016.09.12.


Egyre több sebből vérzik a TTIP, a gigantikus, Amerikai Egyesült Államok és Európai Unió között tervezett szabad-kereskedelmi egyezmény: a folyamat jóval hosszabbra nyúlik a tervezettnél, fogy a türelem, már több európai politikus is ellenző nyilatkozatokat tett, a közvélemény is egyre inkább ellene van. Németországban óriási tüntetések voltak ellene, a nyugati sajtóban heves vita folyik a tervezett egyezmény és a tárgyalások ellentmondásairól. Mindenkinek van véleménye. És hogy hol áll ebben a viharban Magyarország? Kevés a kormányzati megszólalás az ügyben, azok is egymásnak ellentmondóak. Leginkább sodródunk az árral egy olyan kérdésben, amely mindannyiunk életében meghatározó lenne.

TTIP – a trójai egyezmény

Az egyezmény egy vámcsökkentésen túlmutató gazdasági együttműködést jelentene, ahol a kereskedelem további ösztönzése érdekében, a kereskedelmi egyezmények eddigi történelmében először a szabályozásokat, engedélyezési eljárásokat próbálnák egységesíteni.
Olyan gyökeresen ellentétes szabályozások egységesítéséről beszélünk, mint például, hogy:
  • az EU-ban egy vegyi anyag addig be van tiltva, amíg ki nem derül, hogy nem ártalmas, Amerikában pedig addig csak akkor tiltják be, ha teljesen biztos, hogy káros.
  • - az EU-ban nem lehet állatokon tesztelt kozmetikumokat árulni, az USA-ban igen
  • - az EU-ban rá kell írni az élelmiszerek csomagolására, ha van benne génmódosított alapanyag, az USA-ban nem – írja az index.hu.
Az európai vagy az amerikai sztenderdekben bízik jobban élelmiszerbiztonság szempontjából? A németek elsöprő többsége az európaiakban. (Forrás: Bertelsmann Stiftung)

Mondanunk sem kell, a legnagyobb félelem az amerikai sztenderdek átvételére irányul. És ugyan a szkeptikusabbak riogatásnak, paranoiának vagy összeesküvés elméleteknek titulálták a TTIP-vel kapcsolatos, főként környezet- és fogyasztóvédők, civilek, szakszervezetek részéről felhozott aggályokat. Időközben azonban kiderült, hogy sajnos nem pusztán hisztériáról van szó, hanem valóban problémás pontokat terveznek szerződésbe foglalni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.