2016. szeptember 19., hétfő

TUDTA? MÁR A SZÍNHÁZAKBAN IS KÖZMUNKÁSOK DOLGOZNAK!

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.09.18.


A Gépnarancs értesülései szerint már a színházakban is sokan közmunkásként dolgoznak, akár diplomás marketingesek és dramaturgok is. Persze vannak kivételek. Az igazgató nyilván nem közmunkás, meg szerencsére a színészek sem.

Orbániában már nemcsak a vidéki földesurak birtokán, vagy egy ideje az állami és önkormányzati hivatalokban dolgoznak jelképesnek mondható összegért közmunkások. A hivatalokban mostanában sok alkalmazottat elküldenek, majd visszavesznek közmunkásként ugyanazért a munkáért, ám jóval kevesebb fizetéssel. Most már a kultúra területén is hódít a közmunka…

Önmagában az is megdöbbentő, hogy aki ezekben az intézményekben akar elhelyezkedni, kénytelen előbb rövid időre munkanélküliként regisztrálni, hogy aztán közmunkásként lehessen felvenni.

A fizetés pedig igazán fantasztikus a színházakban: nettó 60 ezer forint. Ja, nincs hozzá cafeteria és útiköltség-térítés sem… A szabadság is korlátozott, naptári évenként legfeljebb 20 munkanap, amit a belépéstől számítva, időarányosan számítanak ki. Más munkát vállalni mellette tilos.

Mint tudjuk, 60 ezer forintból nem lehet megélni, bármit is hazudjanak a fideszes politikusok és oligarchák. Bocs, ők tényleg megélnek 60 ezer forint közpénzből – óránként vagy legfeljebb naponta…

A kormány, pontosabban az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén tavasszal már negyedik alkalommal indította el a „Kulturális Közfoglalkoztatási Programot”, amelynek az a lényege, hogy kulturális intézmények is foglalkoztathatnak közmunkásokat.

Ez csak egy újabb mozaikkocka, amelyből szép lassan összeáll a kép, mégis milyen jövőt szán a „magyar embereknek” a Kedves Vezető és a slepje. Aki igazán figyel, már rég rájöhetett, hogy tudatosan, sőt, módszeresen megpróbálják visszavezetni az országot a múlt század elejére, amikor a látszat-parlamentarizmus paravánja mögött egy félig feudális, félig oligarchák uralta, központosított, a Vezérnek mindenben engedelmeskedő társadalmat építenek. A Fidesz attól sem riad vissza, hogy ehhez felhasználja a fasizmus módszereit – lásd a szakszervezeteket tönkretevő hivatásrendeket és a goebbelsi propaganda eszköztárát.

A közmunka elterjesztése – az, hogy egyre újabb ágazatokban kényszerítenek embereket ebbe a helyzetbe – szintén a stratégiai célokat szolgálja: minél kiszolgáltatottabbak az egyes emberek, annál nehezebb szembeszállni az önkényuralmi rendszerrel, annál nehezebb megbuktatni a közpénzt példátlan mértékben lenyúló hatalmat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.