2016. október 25., kedd

A SIPOLÁS ÉS A FÜTYÜLÉS NEM UGYANAZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.25.


Nem vitatva a jószándékot, meg kell említenünk, hogy sikertelenek az Orbán-rendszer ellenzéke által keresett szimbólumok. Idővel minden kiüresedik, hamissá, önmaga paródiájává silányul. Amikor a spontaneitást megpróbálják uniformizálni, abból mindig hamis, patetikus giccs lesz.

Sokan nem fognak egyetérteni, de én még a Népszabadság "Fedél nélküli"-ben való egyszeri megjelentetését is annak tartom. Hatásvadász és hamis, mert az újságírók nem azt határozták el, hogy mostantól itt fognak dolgozni, s nem abbahagyják, amit eddig csináltak, hanem most lesznek a rendszer ádáz ellenfelei. Ellenkezőleg.

Megcsináltak egy számot, s keresik az állásukat, ahol belesimulnak az Orbán adta keretek közé. Ez történt a kockásinggel is, amit ma már hétköznap sem veszek fel, mert Pukli Istvánra emlékeztet. Csendben elhalt a kockásinges forradalom. Itt van most a sípolás, amit összetévesztenek a fütyüléssel. A fütyülés nem azonos a sípolással. A füttyöt máris tönkretették a síppal. A síp nem ugyanazt fejezi ki, mint a fütty.

A síp szelíd, nincs benne a mérhetetlen elutasítás és felháborodás, amit a fütty kifejez. A sípolás hangzavar keltése, valaminek a megzavarása, amikor el akarunk nyomni egy hangot. A fütty az más. A fütty az vélemény. A sípolás majdnem vidám, a fütty dühös és elutasító. Akit kifütyültek, az megsemmisül. Akit kisípolnak, azt megzavarták. Ez nem ugyanaz.

A fütty ötlete az MTK stadionavatójáról származik, ahol Orbán megjelent egy istentelen nagy pofonra. Minden elismerés, hála és köszönet az MTK szurkolóinak. Még csak nem is ők mentek megzavarni Orbánt, hanem Orbán szemtelenkedett oda, ahol semmi keresnivalója. A kifütyülés lenullázta a diktátort. Morálisan megsemmisítette.

Azzal nem lenne semmi baj, ha mindenhol, ahol megjelenik, kifütyülnék. Az lett volna professzionális, ha a Kossuth térre nem hirdetnek előre sípolást, s ezért nem tudják távoltartani a tömeget, hanem engedik, hogy odamenjen mindenki, s az emberek spontán módon kifütyülik. Maguktól tudják a dolgukat.

Ehelyett megtették azt a szívességet, hogy megint csináltak egy nagy giccset, amitől meghatódhatott saját nagyszerűségétől az a néhány ezer ember, aki szeret meghatódni attól, hogy csinál valamit, miközben nem csinál semmit. Lehetőséget adtak Orbánnak, hogy felkészüljön, a nyilvános morális megsemmisüléstől megvédje magát...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.