2016. október 3., hétfő

EGY SIKERSOROZAT VÉGE - GYORSÉRTÉKELÉS A NÉPSZAVAZÁSRÓL

MAGYAR NARANCS
- POLITICAL ANIMAL BLOG
Szerző: Keszthelyi András
2016.10.03.


A tegnapi népszavazásnak nemigen vannak győztesei, csak vesztesei. Mindazok a magyar emberek, akiket ismételten megtanítottak mélyen gyűlölni.

„Nekem személyes csalódást jelentene, ha Viktor nem nyerné meg ezt is.”
(Ismeretlen Fidesz szavazó)

Egy percig sem volt kérdéses, hogy a népszavazás után minden párt eredményt hirdet – és természetesen a legtöbben győztesnek tekintik magukat. Ez így szokás, és nem fog változni. A helyzet ráadásul olyan, hogy szinte mindenki megpróbálhat profitálni belőle.

Nézzük, hogyan:


Az utolsó heti kutatások azt valószínűsítették, hogy a népszavazás nem lesz eredményes. A belső felmérések minden bizonnyal már korábban is ezt jelezték, hiszen a miniszterelnök végül nem ment el kampányolni az emberek közé – bár szeptember elején még ezt ígérte. Az is igaz, hogy akkor még az érvényességet jelölte meg a szavazás tétjeként, egyébként feleslegesen.

A Fidesz tehát a nemek számára és arányára összpontosít.

Itt három sarokszám van: 2008-ban közel 3,4 millió igen szavazat a kórházi napidíj eltörléséért, illetve 2010-ben 3,5 millió feletti jobboldali szavazat (ebből 2,7 millió a Fidesz országos listájára). 2014-ben pedig 3,28 millió, amiből 2,2 millió volt a Fideszé. A mostani 3,2 millió nem tehát az érvénytelenség esetén is beállítható sikerként. Különösen, hogy a korábbi kutatói becsléseket jelentősen felülbecsülve, végül a megjelentek 98 százaléka szavazott nem-mel.

A Fidesz kommunikációjára jellemző, hogy ritkán ismer el vereséget. Most sem fogja ezt tenni – a kérdés csak az, hogy befelé, a párton, illetve a szavazóbázison belül hogyan csapódik le mindaz, ami vasárnap történt. Indulóhelyzetét tekintve rég nem volt ilyen könnyen nyerhetőnek tűnő ügy, mint a kvótanépszavazás. És soha korábban nem lejtett ennyire a pálya a kormánypárt számára. Mindehhez képest az érvénytelenség nem végzetes, de határozott kudarc, egy 2008 óta tartó sikersorozat vége...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.