2016. október 25., kedd

KÍNZÁS ÉS MEGERŐSZAKOLÁS

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.10.25.


A hatalmon lévő párt egyik képviselője kijelentette: nem vizsgálják a Gülen támogatásával gyanúsítottak kínzásairól szóló állításokat.

A július 15-ei törökországi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot intézkedései elősegítik az összeesküvéssel gyanúsított fogvatartottak kínzását és egyéb módon történő bántalmazását – áll a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet keddi jelentésében.

A 43 oldalas dokumentum szerint a török kormány két törvényerejű rendelete felfüggesztette a kínzások elleni jogi biztosítékokat. A jelentés 13 olyan esetet taglal, amelyben állítólag visszaélés történt, köztük fájdalmat okozó testhelyzetekbe kényszerítés, alvásmegvonás, súlyos verés, szexuális bántalmazás, nemi erőszakkal való fenyegetés.

Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója jelezte: még csak néhány kínzást regisztráltak, ezért a török kormánynak most azonnal vissza kellene állítania a megelőző garanciákat.

Az egyik törvényerejű rendelet felmenti a kormánytisztviselőket az eljárások során történtekkel kapcsolatos felelősség alól. További kétségeket vet fel, hogy a hatóságok elhalasztották az ENSZ illetékes specialistájának törökországi látogatását – olvasható a dokumentumban.

A HRW megkérdezett mintegy 40 ügyvédet, emberi jogi aktivistát, korábbi fogvatartottat, egészségügyi dolgozót, törvényszéki szakembert, továbbá a puccskísérlet több sérültjét.

A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendkívüli állapot nem adhat szabad kezet a kormánynak, a kínzás tilalma a nemzetközi jog része, amely még háború vagy országos szintű vészhelyzet esetén sem függeszthető fel...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.