2016. november 5., szombat

A HARAG HULLÁMA: ÍGY JUTHATOTT TRUMP A FEHÉR HÁZ KÜSZÖBÉIG

HVG.HU ONLINE
Szerző: HVG
2016.11.05.


A washingtoni elitre dühös emberek, egy megosztott Republikánus Párt, egy népszerűtlen Hillary Clinton - ennyi kell, és Donald Trump akár amerikai elnök is lehet. Jeff Gedmin, a washingtoni Georgetown Egyetem professzora, a Szabad Európa Rádió volt igazgatója magyarázta meg mindezt a HVG-nek.
HVG: Miként fordulhatott elő, hogy Donald Trumpból elnökjelölt lett? Hiszen bármi lesz is az eredmény, az amerikai választók legalább 35–40 százaléka vevő a populista szólamaira. De legalábbis nem ütközik meg rajtuk annyira, hogy ne rá szavazzanak.
 
Jeff Gedmin: Szokatlan és meglepő az elnökjelöltsége, s több tényező eredménye. Az amerikaiak egy része úgy érzi, a szabadkereskedelem és a globalizáció vesztesei közé tartozik, a washingtoni elit magára hagyta és lekezelően bánik vele, s ezért dühös. Ez az érzés nem is megalapozatlan, mert vannak, akik nem részesültek a fellendülés gyümölcseiből, és kimaradtak az oktatás és a technológia áldásaiból. Másodsorban Donald Trump olyan, egészségtelenné vált amerikai populáris kultúra terméke, amelyet a valóságshow-k, a celebek, valamint a nyers vulgaritás eluralkodása jellemez. A harmadik tényező, hogy Trump nagyszerűen megtanulta kezelni ezt a fajta médiát, kiválóan hirdeti önmagát, és építette fel a saját brandjét, ráadásul jól tapintotta ki a mostanra a politikában kialakult sebeket. Így az elégedetlenség kiváló közvetítőjévé vált. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Hillary Clinton rendkívül népszerűtlen. Ez olyan elnökválasztás, amelyen az emberek változást akarnak, amit Trump képvisel, míg Clinton tapasztalt ugyan, de a status quo embere, aki jóban van a Goldman Sachs brókerházzal, és sok pénzt kap a beszédeiért. Trump viszont csak a saját bázisára támaszkodik, amivel előválasztást lehet nyerni, de elnökválasztást nehéz a diplomás nők, a spanyol ajkúak, az afroamerikaiak legalább egy részének, valamint liberális republikánusoknak a támogatása nélkül.
 
HVG: Hogyan vezetett az út Trump számára a Fehér Ház küszöbéig?

J. G.: Az előválasztás során legyőzött 17 másik jelöltet, akik azzal voltak elfoglalva, hogy egymást kiüssék, ahelyett hogy vele vették volna fel a harcot. A média, a nézettség érdekében, hónapokon keresztül szabad teret adott Trumpnak. Senki sem gondolta, hogy elnök lehet belőle, inkább szórakoztató cirkusznak tekintették, amit csinált, aztán nyáron rácsodálkoztak arra, ami kialakult. Trump nemcsak fegyelmezetlen, hanem az alkohol-, a szerencsejáték- vagy a drogfüggőkhöz hasonlóan képtelen kontrollálni a viselkedését. Minden kritikát sértésként él meg, és úgy érzi, azonnal reagálnia kell rá, ez a magyarázat a hajnali Twitter-bejegyzéseire. A viták során Clinton ezt okosan használta ki, bokszhasonlattal élve nem kiütésre ment, hanem oda-odaszúrt, és ezzel kibillentette az egyensúlyából. Trump autoriter hajlamára utal, ahogyan a sajtóval bánik, hogy börtönnel fenyegeti riválisát, vagy hogy csalásra utaló bármilyen jel nélkül lebegteti, hogy elismeri-e a demokratikus választás eredményét. Az pedig sokkoló, hogy a veresége esetén utcára szólíthatja az embereket...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.