2016. november 21., hétfő

BOLGÁR MAFFIÓZÓK IS BANKOLTAK HUJBER OTTÓ OFFSHORE PÉNZINTÉZETÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.11.21.


Hujber Ottó volt orosz államadósság-lebontó és MSZP-közeli üzletember karibi bankja által kibocsájtott bankkártyát kapott a bolgár drogmaffia két végrehajtója. A kártyabirtokos hongkongi cégnek ahhoz a 2012-es gigantikus uniós pénznyúláshoz is köze lehet, amit a román korrupcióellenes ügyészség és bolgár oknyomozó újságírók tártak fel a közelmúltban. Úgy fest, nemzetközi pénzmosodát találtunk.
 
A bolgár testvérpár, Ivajlo és Georgi Bozsilov 2014 januárjában vehették át Eurocard-Mastercard bankkártyájukat a trópusi St. Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban bejegyzett Loyal Banktól. A kártyákhoz tartozó számla tulajdonosa a hongkongi Sun Power Industrial Ltd., amely ekkor már legalább egy éve a Loyal Bank ügyfele volt.

Finnyásnak éppen nem mondható a karibi bank ízlése – legalábbis ami az ügyfelei kiválasztást illeti. Már amennyiben valódiak az Átlátszó birtokába került banki papírok – aminek az eldöntését sem a bank, sem a tulajdonos nem segítette: nem erősítették meg, de nem is cáfolták az értesülésünket.


A szófiai alvilág Kistenisz / Nagytenisz néven ismeri a Bozsilov-fivéreket, teniszedzők voltak ugyanis, mielőtt beálltak volna a Gyilkosok néven ismert banda segítőinek. Mila Georgieva droggal, cigarettacsempészettel, pénzmosással, és uniós források megcsapolásával gyanúsítható bandájáról a Bivol bolgár tényfeltáró újságíró központ
írt cikksorozatot.

A Loyal Banktól kértük, hogy erősítse meg vagy cáfolja információnkat, miszerint a Bozsilov-fivérek bankkártyáit tényleg ők bocsájtották ki, de banktitokra hivatkozva hárítottak. Mindazonáltal a pénzintézetet már számos alkalommal érte az a kritika, hogy felületesen lépnek fel a pénzmosásgyanús üzelmekkel szemben, legutóbb a Direkt36 cikkezett erről, miután a Loyal Bank is felbukkant a Mossac Fonseca offshore regisztrátor cégtől kiszivárgott Panama-papírokban.

A Vice a Panama-botrány nyomán
próbavásárlásokat is végzett, s arra jutott, hogy pofonegyszerű számlát nyitni a Loyal Banknál. Az úgynevezett offshore-bankokkal egyébként éppen ez lehet a gond. Ügyfeleik egy tekintélyes hányada maga is offshore cég, vagyis nem tudható, kik a tényleges tulajdonosok.

A karibi bank viszont Hujber Ottóé – ezt még 2002-ben vezette le a HVG riportja, a Direkt36-nak pedig személyesen Hujber ismerte el, hogy a tulajdonosi lánc végén valóban ő áll. Hujber a kilencvenes évek elején volt legaktívabb a magyar közéletben: az MSZP vállalkozói tagozatát vezette, üzletemberként pedig aktív szerepet vállalt az első MSZP-kormány idején az úgynevezett orosz államadósság-bizniszben:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.