2016. november 1., kedd

EZ MÁR NEM AZ A VILÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Andi és Marcin
2016.11.01.


Most hirtelen nem jut eszembe, hogy volt-e már olyan poszt a Határátkelőn, mint ami most következik, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem. A blog „londoni riportere”, Andi ugyanis interjút készített lengyel kollégájával, Marcinnal, akivel ki- és hazaköltözésről, családról, oktatásról is beszélgettek. Szóval most következzen egy lengyel határátkelő története a brit fővárosból!

Először is, nagyon köszönöm, hogy beleegyeztél ebbe. Említettem már neked, hogy van nálunk egy népszerű blog, ahol külföldön élő magyarok osztják meg egymással a történetüket, élményeiket, és szóba került, hogy milyen érdekes lenne egy nem magyar történet is hallani. Így most te leszel a tesztalany. :)

És magyarrá is avatsz?

Szeretnéd?

Persze! Nagyon tetszik, hogy olyan büszke vagy rá, honnan származol. Nálunk, lengyeleknél ez sajnos eléggé hiányzik.

Komolyan? Pedig azt gondolnám, hogy a büszkeség közös kelet-európai tulajdonság.
Közép-Európa! Hányszor javítsalak még ki? Nem Kelet-, hanem Közép-Európa. Tudod, melyik ország van Keleten? Ukrajna. Meg Bulgária.

Rendben, rendben. Akkor kezdjük ott, hogy hány éves is vagy?
36. Tudom, nem nézek ki annyinak, hagyjuk a bókokat.

És mikor költöztél Londonba?
Lássuk csak… 5, nem, 6 éve.

Anglián belül mindig Londonban laktál?
Igen, itt. Ide pedig Dublinból költöztem.

Dublinból? Dublinban is laktál? Nahát, ezt nem is tudtam rólad. Mennyi ideig?
Azt hiszem, az tényleg 5 év volt. Kissé hadilábon állok ezekkel a számokkal. De nagyjából olyasmi, mint itt, úgyhogy lehet megvolt ott is a 6 év.

Ott találkoztál Ashával, a feleségeddel is? Vagy együtt hagytátok el Lengyelországot? Azt tudom, hogy nem itt ismerted meg, mert pont ma reggel mesélted, hogy már a tizedik évet ünneplitek.
Nem, Ashával Dublinban jöttünk össze, oda egyetem után egy haverral költöztem.

Milyen végzettséged van?
Vállalati pénzügyi menedzsmentből szereztem egyetemi végzettséget otthon, Lengyelországban. Középkategóriás egyetemnek számit otthoni viszonylatban, tehát nem is gáz, de azért nem a legmenőbb egyetem. Amikor én végeztem, még nem volt ez a mostani, szétszedett rendszer. Tudod, miről beszélek, nálatok is ez van?

Igen, én is még normál képzésre jártam, nem erre az újhullámos dologra.
Na, akkor érted. Szóval van egy normális, 4 éves egyetemi diplomám. Amikor végeztem, opcióként szóba került, hogy lehet menni külföldre. Egy Piotkow nevű városból származom, egy kisváros közép Lengyelországban, közel Lodz-hoz, ami a megyeszékhely. Az egyetem pedig Czestochowa-ban van.
Diplomázás után két opciót láttam: vagy elköltözöm egy nagyvárosba, és ott próbálok meg munkát keresni, vagy azt csinálom, mint mindenki más: külföldre költözöm, angolul tanulok, és megpróbálok megállni a lábamon. Ez egy évvel volt azután, hogy Lengyelország csatlakozott az EU-hoz, tehát mehettem akárhova...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.