2016. november 24., csütörtök

EZ A NYOMORÉK, KURVA ORSZÁG ÉVEK ÓTA NEM SZÓL MÁSRÓL, MINT NÉHÁNY MORÁLIS TRÁGYADOMB SZEMÉLYES ÜZLETEIRŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.23.


Azt mondja egy másik tisztelt hozzászóló (aki nem az egyik), hogy mi meg pampoghatunk, moralizálhatunk amennyit csak akarunk, szarnak a fejünkre. Valóban, vannak sötét és kevésbé sötét napok. Néha úgy érzem, érdemes hűteni a begyemet, egymás mellé rakni a kockákat, mert előbb-utóbb terjed a normalitás az agybajban és a jobban teljesít helyett az emberek elkezdenek hinni a saját szemüknek.

Aztán rájövök, hogy a mélyen tisztelt állampolgárok nagy része egyáltalán nem is érti, hogy mi köze a csirkefarhátnak és a napi sörnek Matolcsyhoz, Szijjártóhoz, Tarsolyhoz, Rogánhoz, Polthoz és megannyi sötét figurájához a saját erkölcsi hányásában fetrengő közéletnek. Nem látják, nem értik, így aztán nem is érdeklik őket a csatakiáltáson túli összefüggések. Ezért megpróbálom konyhanyelvre lefordítani az érthetetlen, magasról leszart valóságot egy újabb szép kerekded történettel.

Adott egy Quaestor nevű brókercég/befektetési vállalkozás, ahova az igen csábító feltételek és ígéretek okán sok gyanútlan ember fialás céljából elhelyezi a pénzét. Ugyanitt tartják a köz pénzét minisztériumok és önkormányzatok is. Aztán egy szép márciusi napon kiderül – rögtön azután, hogy az Orbán nevű ember utasítására ezek a közintézmények kimenekítették a pénzüket -, hogy a cég csődbe ment. A Tarsoly Csaba nevével fémjelzett vállalkozás
150 milliárdnyi fiktív, fedezet nélküli kötvényt bocsátott ki, ami 32 ezer embernek okozott nagy és kurva nagy károkat. A nem fiktív kötvényekkel együtt az összkár 210 milliárd forint. Noha a kormány fűt és fát megígért, addig variálták a kárrendezési határozatokat, hogy a 32 ezer károsultból 12 000 semmilyen kártérítést nem kapott, a fennmaradó 20 000 közül nagyon sokan pedig a vártnál lényegesen kisebb összeghez jutottak elvileg. Magyarán: bűnöző egyének meglopták a gyanútlan kisembert, aki így járt.

Tarsoly Csaba, az ügy elsőrendű vádlottja kivételesen bevonul a böribe – előzetes letartóztatásban van ő több száz napja – ahova a
Magyar Narancs bírósági engedéllyel utána megy és készít vele egy interjút. Csaba pedig csacsog, csacsog, hogy ő ártatlan, semmi köze a fiktív kötvénykibocsátáshoz:

„Bármikor, egy gombnyomással el tudtam volna utalni több milliárdnyi osztalékot Liechtensteinbe, ez nem merül föl senkiben? Oda aztán mehetett volna utána az MNB vagy az ügyészség.”

De mivel ilyen becsületes jóravaló ember ez, hát nem nyomta meg a gombot, a több ezer Quaestor-károsult pedig szívből lájkolja ezt. Hogy ellophatta volna, de nem lopta, viszont a pénznek így is lába kelt. Kurvajó. Azért én belegondoltam abba, hogy milyen komoly cég lehet az, ahol a főnök egyszemélyben jogosult milliárdokat külföldre, vagy bárhova katapultálni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.