2016. november 18., péntek

LENGYELORSZÁG: AZ ABSZOLÚT ABORTUSZTÓL A CSALÁDTÁMOGATÁSIG

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.11.18.


Európa-szerte Lengyelországban van érvényben a legszigorúbb abortusztörvény, amely értelmében csak három eset fennállásánál végezhető el legálisan a terhességmegszakítás. Ilyen esetnek számít, ha súlyos magzati rendellenesség lép fel, vagy ha a magzat veszélyezteti az anya életét, illetve ha nemi erőszak vagy vérfertőzés következtében esett teherbe. Ennél már csak Máltán, Írországban és a Vatikánban van szigorúbb rendszer, ahol abszolút abortusztilalom van életben.

A lengyel abortusztörvény rövid története

1932-ben Európán belül
első ízben Lengyelországban iktatták törvénykönyvbe azt, hogy az abortusz engedélyezett, amennyiben orvosilag indokolt, vagy a magzat nemi erőszak által fogant meg. A törvény megszületéséig tilos volt a műtét elvégzése az országban. 1956-ban a lengyel parlament legalizálta az abortuszt abban az esetben, ha az anya élete életveszélyben van a terhesség, illetve a szülés alatt.

1993-ig több enyhítő módosítás történt, de jellemzően a térségben a kelet-európai országokéhoz hasonló liberális szabályozás volt jelen. A rendszerváltás után a katolikus egyház nagy szerepet kapott a politikai életben is, ők támogatták ugyanis az ellenzéki pártokat a kommunizmus idején. Részben egyházi nyomásra születhetett meg a szigorú abortusztörvény 1993-ban.

A volt európai szocialista országok közül Lengyelországban szankcionálják azóta a legjobban a művi terhesség megszakításának elvégzését és itt tölt be a legnagyobb szerepet a vallás az emberek életében.

Virágzó abortuszturizmus

Mivel az országban csak szigorú keretek között végezhető el legális úton a terhességmegszakító műtét, a lengyel nők külföldi klinikákra jelentkeznek be az operációra. A felmérések alapján csupán évi ezer abortuszt végeznek el lengyel kórházakban, a terhességmegszakítások száma összességében viszont a 150 ezret is elérheti, amelyeket a lengyel nők más, liberálisabb abortusztörvénnyel rendelkező országokban végeztetnek el.

Az abortuszturizmust érintve nincsenek teljesen pontos statisztikai adatok, de a legnépszerűbb célállomások
vélhetően Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.