2016. november 15., kedd

NÉHÁNY TÉNY A BÁNTALMAZÁS MIATT JOGERŐSEN ELÍTÉLT HATVANI RENDŐRÖK ÜGYÉBEN

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.11.14.


Vasárnap az egyik Facebook-oldalon megjelent egy írás a 2013-as bántalmazás miatt jogerősen elítélt rendőrök ügyével kapcsolatban. Az írás számos tényt valótlanul ismertet, számos körülményt elhallgat. A reakciók hangneme pedig a kommentelőket minősíti és az oldalnak a létrehozóját, akit nem zavar, ha töméntelen ocsmány szöveg mellett mások halálát kívánják a saját profilján. Jöjjenek először a tények, amelyek az ítéletből származnak, mégiscsak hitelesebb, mint a ki tudja, honnan származó információk.

1. Az ügyben tucatnyi rendőr volt jelen, közülük három személyt ítéltek el, akik az elsőfokú bíróság és a másodfokú bírói tanács szerint jogszerű ok nélkül bántalmaztak magyar állampolgárokat.

a) A 2. rendű vádlottat két rendbeli, csoportosan, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében, egy rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettében és egy rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettében találták bűnösnek. Őt ítélték 1 év 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre úgy, hogy a felsorolt cselekményekre a büntetőtörvénykönyv 2–12 év közti szabadságvesztés kiszabását írja elő. A bíróság tehát – élve törvény adta jogával – a törvényi minimumnál is alacsonyabb büntetést szabott ki. Ezt a vádlottat korábban már ítélték el jogerősen szolgálatban kötelességszegés vétségéért.

b) Az 1. rendű vádlottat két rendbeli, csoportosan, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében találták bűnösnek, őt egy év felfüggesztett börtönre ítélték. Ennek a büntetési tételkeret 1–7,5 év. Őt korábban ítélték már el hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettéért és szolgálatban kötelességszegés vétségért.

c) A 3. rendű vádlottat két rendbeli, csoportosan, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében találták bűnösnek, őt egy év felfüggesztett börtönre ítélték. Ő büntetlen előéletű, korábban 7 fenyítése volt...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése