2016. november 29., kedd

STOP: A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAKRA

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.11.29.


A családon belüli erőszak, sajnos, napjainkban, a családok nagy hányadában jelen van. A társadalom mégis alulértékeli ezt a témakört, mert, ha családon belüli erőszakról van szó, kizárólag a fizikai erőszakra gondolnak, nagyon ritkán pedig a szexuális erőszakra. Pedig a pszichikai erőszak, az érzelmi manipuláció és érzelmi zsarolás, az anyagi függőségben tartással együtt szintén jelentős tényezője a családon belüli erőszaknak.

Csakhogy erről nagyon ritkán esik szó. A nők ugyanis ezt hallják, nap, mint nap: Azért van az asszony köténye, hogy takarja, amit az ura művel. … A férfiaknak pedig ezt mondják: Amilyet szakítottál, olyat szagolsz. …

A látencia a családon belüli erőszak esetében jóval nagyobb, mint azt a szakemberek sejtetni engedik.

Mi lehet ennek az oka?

Az a nagyfokú szégyenérzet, amit az áldozat érez, a vele történtek kapcsán. Nagyon nehéz erről beszélni, amikor a társadalom nagy részétől, illetve a segítségnyújtásra hivatott, hivatalos szervek részéről is általában megvetés, elbagatellizálás és gúny érkezik, válaszreakcióként. Ugyanakkor ok lehet az is, hogy ha nyilvánosságra kerül, hány bejelentett esettel nem foglalkoztak érdemben a hatóságok, illetve, hány esetben tette maga a rendszer még inkább áldozattá az áldozatot, jelenlegi „igazságszolgáltatási” rendszerünk alapjaiban rengene meg.

Ezért nem beszélnek erről.

… mert amiről nem beszélünk, az nem is létezik. …

Gondolják sokan...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.