2016. december 18., vasárnap

AZ ALKOHOL ABC-JE, AVAGY EZT ÉS ÍGY ISZNAK A VILÁG KÖRÜL: A-K

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Hello Magyarok
2016.12.18.


Két dolog van, amit mindenki azonnal elsajátít egy számára új országban: káromkodni és inni. Előbbivel majd egyszer később foglalkozunk, az utóbbit azonban most részletesen kifejtjük. Merthogy ha alkoholról van szó, akkor tényleg áll: ahány ház, annyi szokás. Ki így issza ugyanazt, ki meg úgy. Vannak országok, ahol a sör valóban folyékony kenyér, máshol meg bor nélkül elképzelhetetlenek a hétköznapok. Azokról pedig ne is beszéljünk, akiknek (csak) tömények a hétköznapjaik. Beszéljenek inkább helyettünk a fotók, videók és ABC-sorrendben azoknak az országoknak az alkoholfogyasztási szokásai, ahol mi élünk.

ALBÁNIA: AHOL NEM LITERBEN, HANEM KILÓBAN MÉRIK A PÁLINKÁT

Elöljáróban annyit: Albániában szinte mindenki iszik, de senki sem részeg. A papíron 70 százalékban muszlim országgal kapcsolatban az ide készülőkben óhatatlanul felmerül a kérdés: milyen viszonyban is vannak az albánok az alkohollal? Az igazság az, hogy jóban. A városokban az egy négyzetkilométerre eső kávézók, kocsmák száma megfelelően mutatja, hogy fontos nekik az elérhető közelségben lévő nyilvános helyek sokasága.

A dolog vallási oldaláról annyit kell tudni, hogy itt egyáltalán nem tiltják, korlátozzák az alkoholfogyasztást, és a lakosság jó része amúgy sem veszi túl komolyan a vallási előírásokat, valamint jó részük a muszlim bektashi ágához tartozik, náluk pedig engedélyezett is az alkoholfogyasztás, sőt, rituális alkoholfogyasztás is van.

A részeges albán szamárral kapcsolatos mondás lehetséges magyarázatáról már írtam korábban (Gasztro kalandok a Balkán szívében - A bárányfejtől a részeges albán szamárig) így erre nem térnék ki részletesen. Arra viszont igen, hogyan és mit is iszik egy albán
?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.