2016. december 10., szombat

BARTUS LÁSZLÓ: OROSZORSZÁG MEGTÁMADTA AMERIKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.10.


Miután a CIA nyilvánosságra hozott vizsgálatából kiderült, hogy Oroszország tevékenyen beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, manipulálta a kampányt és az eredményt, a CIA pedig egyértelműen bizonyítani tudja, hogy a kibertámadások mögött orosz állami hackerek és az orosz titkosszolgálat áll, ki kell mondani: Oroszország megtámadta az Egyesült Államokat.

A kiberháború a háború új formája, de ez is háború. Durvább és "forróbb" hadviselés, mint a klasszikus hidegháború. Tudomásul kell vennie Amerikának, hogy megtámadta Oroszország, és ez már nemcsak az internetes világot érintő hekkelés, mert az orosz támadás mögött az a határozott szándék áll, hogy átvegyék a világ fölötti uralmat. Már elnököt állítottak Amerikában, az európai szélsőjobboldal felerősítésével az Európai Unió és a liberális demokráciák szétverésére készülnek.

Ebben a helyzetben a tudatlanság és az ostobaság a legveszélyesebb, mert az oroszok kezére játszik. Putyin "hasznos hülyéi" azok a liberálisok, akik az orosz titkosszolgálat által kitalált és felépített antiliberális propagandát magukévá tették, és azt szajkózzák, s ezzel létrehozzák a mesterségesen gerjesztett válsághangulatból a válságot. Az oroszok nem bízzák a véletlenre a menekülthullámot sem, ott bombáznak Szíriában, hogy Európa a menekültek nyomása alatt legyen és a szélsőjobb átvehesse a hatalmat.

Az oroszok évek óta tudatosan felépített propagandát folytatnak, a "fake news", az álhírek, dezinformációk, az összeesküvés-elméletek mellett amerikai nagyvállalatokat, kormányzati szerveket, pártok szervereit, legnagyobb amerikai lapok szerkesztőségeit, szervereit, politikusok emailjeit törték fel, lopták el az adatokat, manipulálták a belső levelezéseket, és eljutottak oda, hogy Putyin választott amerikai elnököt és nem az amerikaiak. Ez nagyon durva.

A CIA jelentés és a történtek után Amerikának szembe kell néznie azzal, hogy Putyin nagyobb támadást indított az Egyesült Államok ellen, mint amilyen a szeptember 11-i terrortámadás vagy mint amilyen Pearl Harbor volt. A kiberháborúban észrevétlenül veszik át a titkosszolgálatok és a hackerek egy ország fölött az irányítást. A veszteség nem a közvetlen halálos áldozatokban, hanem a totális bizonytalanságban és az ország szuverenitásának elvesztésében mérhető.

Mielőtt a világ tudatlansága miatt összeomlana a liberális demokrácia és a nyugati világ szabadsága, tudomásul kell venni, hogy az oroszok világháborút indítottak, és fel kell venni velük szemben a harcot, válaszolni kell a világháborús kihívásra. A kiberháború mellett meg kell akadályozni az orosz hazug propaganda, az álhírek és dezinformáció, az uszítás terjedését.

Emellett nagyon hasznos lenne, ha a liberálisok nem kevernék össze a liberalizmust azzal, hogy ki, mikor, milyen hatékony megoldást talál egy problémára. A liberalizmus ugyanis a fasizmustól és más diktatúráktól eltérően nem kész megoldásokat kínál, nem egy befejezett tökéletes rendszer, hanem a jogállami megoldások kereteit jelenti, az önkényuralommal és a zsarnoksággal szemben. Ha valamit nem jól kezelnek, akkor az nem a liberalizmus hibája, hanem azoké az embereké, akik a kereteken belül nem találnak jó megoldást. Ilyenkor szokták leváltani őket a liberális demokrácián belül...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.