2016. december 19., hétfő

BREXIT-BLUES

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.12.19. 



Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál. A jobboldali bulvárlapok szerint az egyik brit közlekedési szakszervezet, az RMT elnöke, Sean Hoyle azt mondta egy szélsőballer mítingen, hogy az a célja, hogy megdöntse a kapitalista rendszert. A BBC szerint csak a "bloody tory government" megbuktatásáról volt szó. Az RMT főtitkára szerint a sztrájknak nincsenek politikai céljai.

Közben többen arra szólították fel Theresa May miniszterelnököt, hogy dobjon egy tecsőrt, azaz korlátozza a szakszervezetek sztrájkjogát. A Downing Street jelezte, hogy erre nem kerülhet sor.

A brit baloldal egy része kb. olyan, mintha a Magyar Idők rádöbbent volna, hogy Orbán Viktor Leó Trockij unokaöccse. Hajlamosak bolondos dolgokat összehordani a szocialista jövőről. Jeremy Corbyn munkáspárti elnök aránylag szolid marxista (imádom ezt a képet róla, nem, a vörös kendő nem "azt" jelenti), de a prolidikis ideológiai nehézlégzés mindig is jelen volt a királyságban. A Munkáspárt baloldala sokkal ballerabb, mint a töketlen öreg magyar komenisták voltak röviddel a rendszerváltás előtt, a brit Törőcsik Mari, Vanessa Redgrave olyan szélbal szervezeteknek volt vezéregyénisége, amelyet Kádárék simán betiltottak volna. Volt egy kőmarkcista hagyománya a Munkáspártnak, amit Tony Blairnek személyesen kellett átszállítania a történeti múzeumba, mert magától nem ment volna.

Magyarországon szokatlan dolog, hogy emberek csak úgy, minden hátsó szándék nélkül beszélnek marhaságokat, nálunk a ideológiáknak szabott áruk van. Az angol furaság belülről jön...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.