2016. december 15., csütörtök

HA EGY GYEREKNEK VAN ÖNBIZALMA, NEM LEHET ELTAPOSNI - L. RITÓK NÓRA


KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2016.12.15.


Tizenkilencedik századi körülmények között élnek családok Berettyóújfalu környékén. A kormány, ahelyett hogy partnerként tekintene a szegényeket segítő szervezetekre, bennük inkább ellenségképet lát. A halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nincs kitörési lehetőségük, és egy betegség is komoly adósságspirálba taszíthatja őket. Többek között erről beszélt L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. (13 perc 05 másodperctől)

Mindig nehéz volt a kormányoknak a szegénységgel igazán szembenézni, elismerni, hogy létezik gyerekszegénység, hiszen minden kormány a sikert és nem a gondokat szeretné kommunikálni, mondta L. Ritók Nóra.

A jelenlegi kormányzattal viszont nem lehetséges a szegényeket segítő szervezetnek partneri kapcsolatot kialakítani, mert ha a szervezet bemutatja, mekkora a gond, „eleve azt jelzi, hogy az állam ezen a területen valami működési képtelenséget mutat,” mondta az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Ezért válik tulajdonképpen ellenséggé az a civil, aki csak segíteni szeretne – tette hozzá L. Ritók Nóra.

A román határhoz közeli Toldhoz hasonló kisebb településeken hetente csak egyszer jár az orvos. A felírt receptekért Biharkeresztesre kell utazni, ám ez nem minden családnak megoldható. Azelőtt, hogy az Igazgyöngy Alapítvány felvállalta a gyerekeknek felírt antibiotikumok és lázcsillapítók kiváltását, a gyerekek majdnem felét kellett tüdőgyulladással, középfülgyulladással és egyéb szövődménnyel kórházba szállítani – mondta az alapítvány igazgatója...

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.