2016. december 9., péntek

MÉGSEM DŐLT A DOMINÓ, DE ERRŐL HALLGATNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.08.


Trump megválasztása után az orosz titkosszolgálat által irányított szélsőjobboldali propaganda arról beszélt az egész világon (Magyarországon is), hogy a dominóelv működésbe lép, és az egész világ a szélsőjobboldal, a populista demagógok, az antiliberális konteó-hívő pszichopata diktátorok kezébe kerül.

Egyelőre a dominóelv nem működik, mert Ausztriában éppen azért ment el rengeteg ember szavazni, hogy ne így legyen. Pedig Ausztria az egyik gyenge láncszemnek számított, de az osztrákok megmutatták, hogy nem akarnak újabb osztrák "festőket". Ha az osztrák szélsőjobb győzelme a fasiszták világszintű győzelmét előlegezte volna meg, akkor az osztrák szélsőjobb veresége miért nem előlegezi meg a fasiszták világszintű vereségét?

Az olasz népszavazás is paradox módon, nem az EU-ellenes és antiliberális szélsőjobb igazát erősíti, még akkor sem, ha az olasz miniszterelnök rosszul mérte fel saját esélyeit, kormányát teljesen feleslegesen egy zsákutcába vezette a népszavazással, amire semmi szükség nem volt. Orbán példája mutatja, hogy még lemondania sem kellett volna. Igaz, Olaszországban demokrácia van.

De az olasz népszavazás éppen arról szólt, hogy kapjon-e nagyobb jogokat az ország miniszterelnöke, csökkenjenek-e az ellensúlyt képező szenátus jogai, és az olasz szavazók erre mondtak nemet. Ezzel nem gyengítették a liberális demokráciát, hanem erősítették. Még akkor is, ha ez kormányválsághoz vezetett és bizonytalanságot idézett elő. De Olaszország a hetvenes évektől permanens kormányzati válságban él.

Ha Ausztriában győz a szélsőjobb, akkor hatalmas szalagcímek tudatták volna, hogy a világ "elitellenes" (értsd: antiliberális, antiszemita) "lázadása" megállíthatatlanul megy előre, vége a politikai korrektségnek, az emberi és egyéni jogokra épülő világnak, vége a liberális demokráciáknak, amelyek végérvényesen megbuktak. Vajon milyen beszédet mondott volna Orbán és az összes európai fasiszta?

Az osztrák szélsőjobb vereségével azonban semmi hasonló nem történt, nincsenek szalagcímek, hogy a liberális demokrácia, a szabad és liberális Európa győzött, s nincs vége a szabad világnak, nem söpri el megállíthatatlanul a fasiszmus a demokráciákat. Nincsenek hatalmas cikkek arról, hogy mindez csak az embereken múlik, hogy ellene állnak-e a pszichopaták hazugságainak, a szélsőjobb propagandájának.

Ehelyett csendesen tudomásul vették a lapok, hogy nem győzött a szélsőjobb, amely azonban már a francia és a német választásokra hangol, hogy ott döntse meg a jogok társadalmát, a liberális demokráciát, és hirdesse ki a fasizmus végleges győzelmét az egész világon. Ha bárhol győz a szélsőjobb a hazug propagandával, uszítással és a gyűlöletkeltő populista demagógiával, akkor ezerrel keltik a végső győzelem hangulatát...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.