2016. december 3., szombat

MINT A HÜLYEGYEREKEK - ROMÁN-MAGYAR VIHAR A BILIBEN, MEGINT

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.03.


Nevetséges, de távolról sem ártatlan játszadozás ez.
Megtiltotta a magyar külügyminiszter, hogy diplomatáink részt vegyenek a szintén EU-tag és a közös NATO-tagság okán katonai szövetséges szomszédos ország, Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon. Nem voltak ott a budapesti magyar nagykövetségen, s például a bukaresti magyar nagykövet is távol maradt a kinti ünnepségtől. December 1-jén odaát Erdély és a Román Királyság egyesülését ünneplik, azaz (Nagy-)Románia megszületését, a magyar külügyminiszter szerint viszont éppen emiatt egy magyarnak nincs mit ünnepelnie.

A beszámolók szerint a budapesti román nagykövetség megemlékezésén a házigazda egy szóval nem utalt a dicső egyesülésre, kímélte a szomszéd nép (azaz a magyar) érzékenységét. Romániában ez persze nem feltétlenül működik, a sepsiszentgyörgyi ünnepségen egy ortodox pópának látszó szónok például egy meglehetősen zavaros eszmefuttatással a közös (alighanem a dicső dák) ősökre hivatkozva érvelt amellett, hogy az ottani magyarok mégsem mongolok. Kormányzati szinten azonban inkább a visszafogottság volt a jellemző: Kolozsvárra például több napig tartó monstruózus ünnepségsorozatot terveztek demonstratív és a legkevésbé sem empatikus célzattal, amiből végül csak egy szokványosan unalmas állami megemlékezés lett katonai parádéval, mérsékelt civil érdeklődéssel, esti tűzijátékkal.

„Románia határa a Tiszáig tart”

Szijjártó tiltása sok olyan magyarnak is bejött, aki különben a pokolba kívánja a külügyminisztert a pártjával (és főleg a főnökével) egyetemben, és a volt román államfő, Traian Basescu is számtalan empatikus román szívet dobogtat meg, amikor a szijjártói tiltásra válaszul ezt posztolta a Facebookon: „Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül.(Itt Kelet-Magyarország és Budapest 1919-es megszállására, és vélhetően a II. világháborúban a Vörös Hadsereg kötelékében harcoló román katonákra – narancsblog.) De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk. Nem agresszív hangnemben mondom ezt, csak azt akarom, hogy Budapesten is megértsék, nekünk nincsen kisebbségi komplexusunk Magyarországgal szemben. (…) Figyelembe véve a magyar külügyminiszter, Syjjarto Peter(sic!) eleddig soha nem tapasztalt módon sértő magatartását, az egyedüli válaszlépés Románia számára, hogy kitiltsa területéről a magyar nagykövetet, és visszahívja külképviseletét Budapestről. Enélkül ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. Isten óvjon titeket, budapesti demagóg politikusok, hogy erre emlékeztessünk.” (A szöveg magyar változatát innen vettük át.)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.