2016. december 8., csütörtök

PSZICHOPATÁK IRÁNYÍTJÁK A VILÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.07.


A legutóbbi washingtoni eset rávilágított az összeesküvés-elméletek és a dezinformációs hálózatok veszélyeire, amelyeket felerősít a közösségi média és tudatosan terjesztenek internetes blogok. Egy férfi fegyverrel ment egy pizzériába, hogy leleplezze az ott működtetett pedofil hálózatot, amelyet az egyik konspirációs teória szerint maga Hillary Clinton irányít.

A konteó szerint a pizzéria pincéjében erőszakolják meg a gyerekeket.

Hiába vitte körbe a tulajdonos a pizzériában a korábban ott tüntető konteó-hívőket, és mutatta meg, hogy a pizzéria alatt nincs pince. Egy konspirációs teóriában hívő embert az sem győz meg, amit a két szemével lát, a két fülével hall, mert a konspiráció azért konspiráció, mert titkos, és azért titkos, hogy a pincét ne lehessen látni. Akkor is van pince, ha nincs. Ám a veszély nagyobb annál, minthogy bekattannak elmebetegek és elmennek gyilkolni, bár ennek veszélyét sem lehet lebecsülni.

Az összeesküvés-elméletek nemcsak egyéni veszélyt jelentenek, mert egész országok politikai vezetése működhet összeesküvés-elméletek alapján, erre legjobb példa éppen Magyarország, ahogy azt látni fogjuk. De Amerikában is most választottak meg egy szélsőséges demagógot a fentiekhez hasonló összeesküvés-elméletek alapján, aki maga is ilyen konspirációs teóriák alapján alakítja ki a véleményét.

A kettő veszély néha összeér: a Planned Parenthood amerikai nonprofit szervezetről keringő összeesküvés-elméletek és dezinformációs híroldalak hatására egy férfi 2015 novemberében Colorado Springsben bement a helyi klinikára és három embert, köztük egy rendőrt, agyonlőtt, kilencet megsebesített. Akkor nem győztek elhatárolódni tőle azok, akik egyébként napi szinten terjesztik azokat a hazugságokat, amelyek hatására ölt a gyilkos.

Majd ugyanez az abortusszal kapcsolatos hazugság az amerikai elnökjelölti vitában is elhangzott, amire Clinton sajnálatosan csak annyit mondott, hogy ilyen hülyeség soha nem jutna az eszébe és a konteóban szereplő hazugságot soha nem támogatná, ám jobban ki kellett volna ezt fejtenie, mert Trump megválasztásában ez a konteó komoly szerepet játszott. Még republikánus szenátorok is visszhangozták, s bedőltek a hazug dezinformációs oldalak összeesküvés-elméleteinek.

A washingtoni férfi nemcsak vitte a pisztolyát, hanem lőtt is vele, és a szerencsének köszönhető, hogy nem hajtott végre mészárlást a pizzériában. Maga a konteó tipikus őrültség, a kialakulása is az, de nem lehet lebecsülni, mert tömegesen hisznek benne. A Wikileaks által nyilvánosságra hozott e-mailek alapján valaki azt állította, hogy egy világméretű gyermekrabszolga-hálózatot lepleztek le, amelyben Hillary Clinton is érintett. A Comet Ping Pong pizzéria tulajdonosa egy James Alefantis nevű ember, aki Obamának és Clintonnak is adományozott pénzeket, és e minőségében megjelent a kiszivárogtatott levelekben is. A konteó úgy jött létre, hogy feltételezték, a "pizza" szó egy jelszó, valójában nem pizzát, hanem gyereket jelent. Az emailek így nem pizzáról, hanem gyerekekről szóltak. A döntő
bizonyítékok egyike pedig az, hogy James Alefantis neve emlékeztet a francia “szeretem a gyerekeket” kifejezésre.

Ebből majdnem vérengzés lett, és ehhez hasonló ostoba összeesküvés-elméletek (amelyeket részben a törvénytelen hekkelésekből és Wikileaks szivárogtatásokból raknak össze) nagy szerepet játszott abban, hogy Trump lett az Egyesült Államok elnöke. Nem véletlen, hogy a pizza konteót is egy Trump támogató oldal indította el. Clinton ellen megszámlálhatatlan hasonló konteós hazugságot terjesztettek, amelyeket tömegesen hittek el. A Facebook és a Twitter ezeknek a hazug dezinformációknak a melegágya, ahogy a választások után ez sok helyen elhangzott.

A közösségi média nem véletlenül mosódik össze a mainstream sajtóval. A konteó hívők szerint az egész mainstream médiát összeesküvés irányítja, amelynek lényege, hogy az igazi információktól (amelyek maguk az összeesküvés-elméletek) elzárják a népet. A politikai korrektség elleni támadásnak is ez az alapja, mert a politikai korrektséget is összeesküvésnek tekintik. Nem véletlen, hogy Trump támadja az igazi, ellenőrzött tényeket közlő sajtót, mert az nem terjeszti a konteókat. Trump gyakorlatilag a Twitter üzeneteivel kommunikál a világgal, éppen ezért. Mindez kifejezi, hogy maga is a konspirációs tóriák fogyasztója, hívője és gyártója (lásd: hárommillió illegális szavazó), s ez már elvezet a világ szélsőjobbra tolódásának és fasizálódásának okaihoz...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.