2016. december 17., szombat

TRUMP ÉPPEN FELGYÚJTANI KÉSZÜL IZRAELT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.16.


Akinek olyan barátja van, mint Donald Trump, annak már nem kell ellenség, mindhatnák az izraeliek. Mármint azok, akik nem feltétlenül szeretnének egy minden eddiginél véresebb intifáda áldozatai lenni.

Nem elég, hogy Trump minden diplomáciai előkészítés nélkül arra készül, hogy Jeruzsálembe költöztesse az amerikai nagykövetséget, amellyel egycsapásra világháborús feszültség keletkezik, hanem egy minden diplomáciai tapasztalat nélküli szélsőséges csődügyvédet jelölt izraeli nagykövetnek, aki már lekápózta azokat az izraelieket, akik békében akarnak élni, és nem akarnak mindenáron meghalni.

David Friedman el sem foglalta állomáshelyét, máris bizonyította totális alkalmatlanságát és a diplomáciai érzék teljes hiányát. Az Egyesült Államok nagykövetének nem dolga, hogy beavatkozzon Izrael belügyeibe, és az ország alapvető kérdéseit másképp megítélő izraelieket durván sértegesse. Ő minden izraelivel szemben képviseli az Egyesült Államokat, és nem saját magát.

Friedman ugyanis azt mondta, hogy azok "a zsidók, akik a kétállami megoldás támogatói, rosszabbak, mint a náci kollaboránsok". Azon túl, hogy ezek szélsőséges, minősíthetetlen mondatok, amelyek nem hagyhatják el diplomata száját, antidemokratikusak is, hiszen nem veszi tudomásul, hogy lehet másoknak más véleménye.

Emellett felesleges sértegetés, mert a terrorcselekmények hatására Obama sem tartotta időszerűnek a "kétállami megoldást", így nyilatkozott Angela Merkel, sőt korábban Jicchák Herzog, az izraeli Munkapárt vezetője is. Náci kollaboránsnak nevezni Izraelben bárkit azért, mert más véleménye van hazája biztonsági kérdéseiről és az izraeli-palesztin konfliktus megoldásáról, rendkívül durva támadás, amely az Egyesült Államok tekintélyét erősen megkérdőjelezi.

Friedman kirívóan antiszemitának nevezte Obama elnököt is, miközben korábban maga Netanjahu sem zárkózott el a kétállami megoldástól. Akkor ő is náci koncentrációs táborokban működő "kápókhoz" hasonló lenne? Az igazi kérdés azonban Jeruzsálem státusza. Izrael nyilvánvalóan nem engedheti meg, hogy Jeruzsálem legyen egy palesztin állam fővárosa is. Hasonló következményei lennének annak is, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözésével Amerika Jeruzsálemet Izrael osztatlan fővárosának ismerné el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.