2016. december 1., csütörtök

ÚJ FEJEZET - CSERNOBIL ÚJ KÖNTÖSBEN

GREEN R - A ZÖLD OBJEKTÍV BLOG
Szerző: PPJ
2016.12.01.


Potom harminc évvel Csernobil nukleáris katasztrófája után, az erőmű elpusztult 4-es reaktorának maradványai végre lezáródtak, egy nagyívű mérnöki feladat eredményeként. Csernobil hatalmas "New Safe Confinement (NSC)" szarkofágját 327 méteren keresztül "gurították" összeszerelési helyéről a reaktor fölé; ezzel bezárva az előző rögtönzött védművet, amit az 1986-os katasztrófa után sietve létrehoztak.
 
Az NSC felszerelései hozzá fognak csatlakozni egy új technológiai épülethez, ami irányítóközpontként fog funkcionálni a boltíven belül. Az NSC boltív hermetikusan el lesz zárva a környezettől és a megfelelő tesztek után végre 2017 novemberétől átadásra kerülhet.
 
Mindeközben két kínai vállalat is bejelentette, hogy a csernobili katasztrófa helyszínén 1 gigawattos napelem-erőművet akarnak létrehozni 2017-től kezdve. Ukrajna környezeti és természeti erőforrás minisztere Ostap Semerak pedig kijelentette: "Az olcsó terület és a bőséges napfény alkotják a projekt szilárd alapját. Továbbá a fennmaradt elektromos átalakító berendezés készen állnak, hogy újra használatba legyenek állítva."
 
Shu Hua, a GCL-SI elnöke elmondta: "Figyelemre méltó társadalmi előnyökkel és gazdasági élénküléssel fog járni, ahogy zöld- és megújuló energiákkal fogjuk megpróbálni helyreállítani a sérült területet."
 
 

15 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.