2016. január 10., vasárnap

(F)OSZTÓKÉPZŐ

NOL.HU VÉLEMÉNY
Szerző: Révész Sándor
2016.01.09.


2015-ben Magyarországon 2329 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki. Ez az összeg nagyjából a nyolcszorosa annak, mint amennyit Etiópiának sürgősen kértek a nagyvilágtól a világszervezetek vezetői.

A most hozzánk befolyó uniós pénzek abból a 25,3 milliárd euróból vannak, amit az EU a 2007–2013-as időszakra Magyarország számára elkülönített. Ez mai árfolyamon közel 8000 milliárd, fejenként 800 ezer forint. Ezt a pénzt legelsősorban azért kaptuk, hogy csökkenjenek az unióban az egyenlőtlenségek. És az egyenlőtlenségek ­növelésére használtuk fel. A Budapestből és Pest megyéből álló Közép-Magyarország régió gazdasági mutatói jobbak az uniós átlagnál, a többi régióéi pedig rosszabbak. A hat vidéki régiónkból négy a legszegényebbek ­közé tartozik az unióban. Az uniós pénznek az egyenlőtlenségek csökkentésére szolgáló 92 százaléka nekik járt volna, és csak a „regionális versenyképesség és foglalkoztatás" célját szolgáló nyolc százalékból ­részesedhetett volna a Közép-Magyarország régió.

Ehhez képest elvitték az összes pénz 31,6 százalékát, a négy legszegényebb régiónak pedig az uniós támogatás fele sem jutott. Az ország leggazdagabb és legfejlettebb része kifosztotta a vidéki Magyarországot. A következő ciklusban ez nem így lesz. Hanem még ígyebbül. Mert most már a pályázók a szak­értői segítség költségeit sem számolhatják el.

Ahová elszívják az agyat, oda szívják el a pénzt is...

ITT OLVASHATÓ

5 megjegyzés:

  1. ...a valóság még perverzebb. Mert a grafikon azt már nem mutathatja, hogy a közszolgáltatásokra költött ezermilliárdokból is sokkal több jut azoknak, akiknek több van.

    Ahol ők vannak, ott jobb az infrastruktúra, a közlekedés, az egészségügyi ellátás, a köz- és felsőoktatás, amit a felsőbb réte­gek sokkal nagyobb mértékben vesznek igénybe.

    A jobb módúaknak jobbak a kapcsolataik, az érdekérvényesítő ­képességeik, jobban eligazodnak a világban, mindenhol készségesebben viszonyulnak hozzájuk, tudatosabban szavaznak, érdemesebb nekik ígérgetni és a nekik tett ígéreteket betartani... Ők tudják sokkal jobban kihasználni mindazt, amit az állam fenntart és támogat. Minden ártámogatásból az részesül, aki a támogatott árat meg tudja fizetni. Futja ­neki, például nekem színházra, ­koncertre. Az újraelosztás csak ott kedvezményezi a szegényebbeket és szolgálja az egyenlőtlenségek csökkentését, ahol erre nagyon tudatosan törekednek. Nálunk pedig nagyon tudatosan az ellenkezőjére törekednek...

    (Uott.)

    VálaszTörlés
  2. ...a kormány mázlija, hogy az unió ilyen remekül tűri, hogy a pénzét a szokásos lopási veszteséget magasan túlteljesítve, a céljával ellentétesen, a távlati társadalmi, gazdasági hatásokra vakon herdálják el.

    És akik herdálják, az állami újraelosztásból legszerényebben részesülőket és leginkább rászorulókat állampolgári szuverenitásra teljességgel alkalmatlan, alanyi jogokra érdemtelen, alsóbbrendű lényeknek minősítik, akiket a helyi kádereik teljes önkénnyel foszthatnak meg elemi létfeltéte­leiktől is, ha úgy tartja úri kedvük...

    (Uott)

    VálaszTörlés
  3. Ki jár jól?

    Miközben a KSH számításai szerint az ország fele kevesebb mint egy főre jutó bruttó 80 ezer forintból, a középosztály pedig a statisztikai hivatal adatai szerint egy főre jutó bruttó 55 és 125 ezer forint közötti összegből él, a Fidesz családi támogatásaival azok járnak jól, akik ennél nagyobb keresettel és megtakarításokkal rendelkeznek. Az évek óta változatlan fix támogatások mellett pedig folyamatosan olyan kedvezményeket ad a kormány, amiket a tehetősebb családok tudnak igénybe venni.

    A biztos megélhetéssel rendelkező felső-középosztálybeli családok magasabb támogatása nem csupán a Fidesz népességnövekedési szólamaival van ellentmodásban, hanem azzal a józan elvárással is, hogy egy közösség, mint a magyar állam, próbálja meg csökkenteni a különbségeket egy szegényebb és egy gazdagabb családba születő gyerek között már a megszületésük pillanatától. Jelenleg ennek épp az ellenkezője zajlik: a Fidesz családi kedvezményeivel azok járnak jól, akiknek nem okoz gondot, vagy kevésbé okoz gondot a gyerekük felnevelése, és pont a kisebb keresetűek, a középosztálybeliek, alsó-középosztálybeliek és a szegények járnak a legrosszabbul a kormány családpolitikájával...


    Jámbor András: Nem családbarátak, hanem középosztály- és szegénység ellenesek a 2016-os változások

    VálaszTörlés
  4. Orbánék irtózatos erővel költik el az általuk sokat szidott Európai Uniótól érkező ezermilliárdokat. A napokban írtam arról, hogy elég szűkmarkúak voltak, amikor az uniós pénzek valódi címzettjeinek, a leszakadt vidéki régióknak kellett volna támogatást adni, most pedig azokat a tételeket gyűjtöttem csokorba, amelyek jól mutatják, hogy a Fidesz uralta állam nem fukarkodik akkor, amikor saját magát kell megtámogatni.

    Kezdjük egy kis bemelegítéssel. Nézzük meg, hogy a napokban záruló 2007-2013-as költségvetési ciklusban hogyan alakultak az ország legszegényebb és leggazdagabb térségeiben a támogatások az országos átlaghoz képest:

    Berkecz Balázs: Mire verte el az állam a sokat szídott EU pénzét?

    VálaszTörlés
  5. Szép a nagy család, és jó, ha egy kormány támogatja a gyerekvállalást. Akár közvetlen támogatással, akár adókedvezménnyel vagy bármi mással. Ez a jelenlegi kormány idején családi adókedvezménnyel indult, ami most egy és két gyerek után gyerekenként tíz, illetve 12,5 ezer forint, három gyereknél viszont már 33 ezer. Ez a mentalitás csúcsosodik most ki a megújult csokkal, amely csillagászativá teszi a távolságot az egy és két, illetve a három és több gyerek között. Hiszen egy gyerek csak 600 ezer forintot ér, kettővel már lehívható 2,6 millió, háromnál viszont akár tízmillió forint is. Lehet azon vitatkozni, hogy tényleg háromszor többet ér-e egy gyerek, mint egy másik, de felesleges, hiszen az államnak joga van azt mondani: többet ér, mert többen leszünk:

    F. Szabó Emese: Antiszocpol

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.