2016. április 18., hétfő

FILM A NEPÁLI SERPÁK TRAGÉDIÁJÁRÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.18.


Ilyenkor tavasszal nagy a sürgés-forgás a Mount Everesten. A bázistáborban serpák állítják a sátrakat az idén nyáron várható 30 expedíció számára. Mások utat vágnak a bázishoz, ami kemény munkát jelent a 2015. áprilisi földrengés okozta egyenetlenségek miatt.

2014 áprilisában is keményen dolgoztak. 18-án reggel 6 órakor a hegyi vezetők köteleket rögzítettek a sziklafalakon, amikor hatalmas jégtömbök váltak le és lavinát indítottak el. A tragédiában 14 serpa halt meg.

A bázistáborban jelen volt két tv-s csapat. Az egyiket Jennifer Peedom ausztrál rendezőnő vezette, aki dokumentumfilmet akart készíteni a serpákról, a másik a Discovery Channel volt, amely filmezni akarta egy extrém hegymászó szárnyas repülését.

Peedom filmje elkészült, április 18-én adja a Discovery. Serpa címmel idézi fel a szörnyű pillanatokat.. De mutatja azt is, hogy milyen fontos munkát végeznek ezek a fáradhatatlan hegyi vezetők olyan területen, amely aranyat ér Nepálban és nekik is,  mivel keresetük eléri a helyi átlag 50-szeresét is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.