2017. január 15., vasárnap

A FIDESZ RENDSZERÉNEK HASZNOS HÜLYÉI VAGYUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.14.


Az elmúlt napokban újra fellángolt, vagy legalábbis megpróbálják föllángoltatni az összefogás-diskurzust. Előbb Botka László állt elő saját ajánlatával, miként vállalná el a miniszterelnöki posztot (teljes összefogás, egy lista), majd Medgyessy Péter szólalt meg, hogy össze kell fogni a Jobbikkal. Erre kontrázott Heller Ágnes az ATV-ben, miszerint a Jobbikkal való összefogás az egyetlen járható út. Kuncze Gábor pedig az atv.hu-nak fejtette ki, hogy egy közös lista kell, közös miniszterelnök jelölttel.

Ezekben a megszólalásokban két dolog közös. Egyrészt a megszólított pártok lényegében eddig mindegyik javaslatot elutasították. A baloldali liberális pártok mindegyike, a külön lista-közös egyéni jelöltek formula, vagy az előválasztás mellett kardoskodott eddig, a Jobbik pedig egyetlen szóban válaszolt a tőle balra lévő pártokkal való összefogásra:

Nem.

Vajon ezután mit gondol például Heller Ágnes, hogy ha bemegy az ATV-be, akkor meggyőzi a Jobbikot, és a Jobbik őt igencsak szerető szavazóit arról, ne így döntsenek?
Az egész összefogás-diskurzusban csak és kizárólag morális vagy szubjektív érvek jönnek elő: szerintem így fogunk nyerni, ez az egyetlen elfogadható változat. Bár a morális érvek is fontosak, irányt adnak, de a politikában a számokról sem szabad megfelejtkezni.

Azok, akik folyton-folyvást érvelnek ilyen vagy olyan összefogás mellett a 2018-as választások kapcsán, arra nem hivatkoznak, hogy a számok szerint az ötletük mennyi szavazót hozhat minimum és maximum, és ezzel körülbelül mennyi egyéni körzet hozható.

Pedig erről érdemes lenne vitatkozni, ugyanis enélkül, ami most megy, csupán ködszurkálás, hasbeszélés. Méghozzá olyan ködszurkálás és hasbeszélés, ami csak és kizárólag a Fidesznek kedvez.

Mert ameddig nem ütköznek tények, számok, nem összemérhetőek az álláspontok, ez csupán egymás melletti kiabálás, ami nem vezet sehova. Vagyis egy irányba vezet: a Fidesz kommunikációjának könnyű rámutatnia az egymással veszekedő ellenzéki pártokra.

És pontosan ebbe tolja most bele a Fidesz-kommunikáció a Jobbikot, Medgyessy Péter és Heller Ágnes asszisztálásával. Azzal, hogy bár a párt kimondta, nem lesz összefogás a balos pártokkal, a hozzájuk köthető értelmiségiek úgy tartják fent ezt a témát, hogy nincs semmi értelme...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.