2017. január 20., péntek

A MAGYAR SAJTÓSZABADSÁGOT VIZSGÁLNÁ AZ EP - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.20.


A Washington Post vezércikke szerint Trump beiktatásának napján meg kell adni a tiszteletet az elnöki posztnak és reménykedni kell a nemzet érdekében. Az új elnök egyébként a választás óta eltelt két és fél hónapban többet foglalkozott ellenfelei kigúnyolásával, mint azzal az ígéretével, hogy véget vet a nemzet megosztottságának. A The Times arról ír, hogy mindenki számára csak rosszat hozna, ha bedőlne az EU, ezért a közösségnek nagyon oda kell figyelnie a távozó amerikai alelnök, Biden véleményére, miszerint Oroszország kóstolgatja a nyugat gyenge pontjait és visszatér a befolyási övezetek politikájához. A Kurier pedig arról cikkezik, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága foglalkozni kíván a magyar sajtószabadság helyzetével.

Washington Post

A vezércikk szerint Trump beiktatásának napján meg kell adni a tiszteletet az elnöki posztnak és reménykedni kell a nemzet érdekében. Az új elnök hivatalba lépése általában az alkotmányos demokrácia ünnepe, ám egy csomó demokrata képviselő ezúttal távol marad a ceremóniától, Washingtonban pedig tüntetnek a politikus mellett, de ellene is. És Trump nemigen tud mit mondani azoknak, akik kétségbe vonják megválasztásának körülményeit, hiszen a kampány során ő ugyanezt tette Obama, Hillary Clinton, sőt az egész amerikai demokrácia legitimitása kapcsán. Győzelmét segítette az orosz közbeavatkozás, ő maga pedig a választás óta eltelt két és fél hónapban többet foglalkozott ellenfelei kigúnyolásával, mint azzal az ígéretével, hogy véget vet a nemzet megosztottságának. Ám ma déltől törvényes elnök lesz és a lap bízik abban, hogy mostantól kinyújtja kezét az ellentábor felé is. Ugyanakkor mindenkinek joga, hogy tiltakozzon a téves politika vagy személyi döntések ellen.

Az ország demokráciája mindig is azon nyugodott, hogy hajlandó elismerni a gyengéit és kész kijavítani azokat. Pl. tanácsos volna következetesen kivizsgálni az oroszok szerepét az elnökválasztásban, nehogy az még egyszer előforduljon. Ily módon bizonyítani lehetne, hogy a demokrácia képes az önkorrekcióra, szemben az orosz típusú kleptokráciával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.