2017. január 27., péntek

AZ EMMI 5 MILLIÁRD FORINTOT FIZETETT A PALLAS ATHÉNÉ EGYETEM PPP-SZERZŐDÉSÉNEK MEGSZÜNTETÉSÉÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.01.27.


Tavaly decemberben jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy az EMMI 12 egyetem összesen 29 milliárd forintnyi, PPP-projektből adódó kötelezettségét fizeti ki egy összegben. A Matolcsy György jegybankelnök kedvenc egyetemének, a Pallas Athéné Egyetemnek juttatott 5,3 milliárdos támogatás bőven az átlag fölött van, de önmagában is groteszk, hogy a koldus fizeti az úr hobbiját.

Nem olyan bonyolult konstrukció ez, három lépésben a Matolcsy-családnál vagyunk. Van egyszer a Nemzeti Bank, meg ennek az alapítványai, a Pallas Athéné Domus Ezmegaz-alapítványok. Ezek, szám szerint hatan, fejenként egy–egy kétmilliárd forint értékű törzsrészvényt birtokolnak a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt-ben (KEDO Zrt.)

A zrt pedig kiemelt támogatója a 2016 nyarán a Szolnoki és a Kecskeméti Főiskola összevonásával gründolt Pallas Athéné Egyetemnek, amit sokan nemes egyszerűséggel Matolcsy egyetemének neveznek. A KEDO-nak van konkrét feladata is: szervezi, bonyolítja és finanszírozza az új kecskeméti egyetemi campus építését.

És ahogy az a klasszikus Matolcsy-projektek esetében lenni szokott, itt is családi háló erősíti az üzleti/szervezeti kapcsolatot: Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje, Szemerey Szabolcs a 12 milliárdnyi közpénzből gazdálkodó KEDO Zrt. vezérigazgatója. Szemerey Szabolcs kétszeresen is unokatestvér: egyrészt a jegybankelnök, másrészt egy másik Szemerey, a Növekedési Hitelbankkal az MNB pénzéből is gazdálkodó Szemerey Tamás révén.

A két Szemerey maga is a klasszikus Matolcsy-értelemben vett unokatestvér: Tamás bankja, az NHB tavaly 400 milliós vállalkozásfejlesztési hitelt nyújtott Szabolcs 4 milliós tőkéjű Szempont Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Egyszemélyes Kft-jének. Bár a kölcsönszerződés szerint a banki jelzálog kiterjed a cég és a kapcsolt vállalkozások minden szóba jöhető vagyonára, az ügylet mégis elég merésznek tűnik a társaságok összesen évi néhány tízmilliónyi bevétele és a hitel összegéhez képest alig látható nyeresége alapján
...

ITT OLVASHATATLAN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.