2017. január 25., szerda

AZ USA-T CÉLOZZÁK A KÍNAI RAKÉTÁK?

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.01.25.



Kína ballisztikus rakétákat telepít Északra, az orosz határ közelébe. Egyes feltételezések szerint erre katonai kísérletek keretében kerül sor. Több befolyásos oroszországi szakértő azonban úgy gondolja, hogy a három gyorsreagálású rakétaüteg mozgatásának az ad értelmet, hogy ezzel valójában az USA-hoz kerülnek közelebb a nagy hatótávolságú, interkontinentális eszközök.

Az orosz állami tévé január 24-ei, Este című vitaműsorában a résztvevők lényegében egyetértettek abban, hogy Kína arra számít: a korábbitól eltérő formában ugyan, de a kínai-amerikai ellentétek éleződni fognak. Az USA érdekét azonban a jövőben nem a finánctőke, hanem az ipari tőke jeleníti meg. Ám az orosz szakértők szerint a globális küzdelem csöppet sem lesz kevésbé kiélezett, mint eddig volt, csupán más szinten zajlik majd, s benne az amerikai–kínai, a katonai fenyegetést is magában foglaló, bár háborúba nem torkolló ellentét lesz a meghatározó.

Vélhetően ezzel is magyarázható, hogy a rakéták közutakon történő, mindenki szeme láttára történt átszállítását a Kreml visszafogottan kommentálta. Az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov azt nyilatkozta: „Kétségkívül, valamilyen műveletek – Kína fegyveres erőinek fejlesztési terve részeként – folynak, már amennyiben ez az információ megfelel a valóságnak. De nem a saját országunkat fenyegető veszélyként viszonyulunk a Kínában zajló katonai célú építkezéshez”.

Az említett orosz tévéműsorban, a téma nagyobb összefüggésekben való taglalásakor Jakob Kedmi izraeli szakértő kifejtette, hogy az Európai Unió már nem felel meg az USA céljainak, ezért a Trump-adminisztráció arra törekszik majd, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a tagállamokkal. A katonai kérdésekben különösen tájékozottnak számító Kedmi szerint, ha Trumpnak sikerül megfelelő megállapodást kötni Oroszországgal a terrorizmus elleni harc érdekében, az is elképzelhető, hogy visszavonják Romániából és Lengyelországból a nemrég odatelepített amerikai fegyvereket. Ugyanis Trump az alapvetően az USA által fenntartott NATO, vagyis az amerikai fegyveres erők fő feladatát a legkevésbé sem Európa védelmében látja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.