2017. január 27., péntek

KAJÁT A SZEMÜNKKEL, POLITIKUST A GYOMRUNKKAL VÁLASZTUNK

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2017.01.26.



Megkóstolni nem tudjuk, a sok kaja között az illatra hagyatkozni is nehéz. Ha nem ismert termékeket választunk, nehéz előre megmondani milyen lesz. Viszont a látvány befolyásolja a döntésünket. Sokszor ezt még közgazdászok is elfelejtik. Éppen így eszünkbe sincs azt mondani, hogy tudjuk előre, pontosan hova vezet egy párt programja. Viszont tudjuk, hogy mi az amitől felfordul a gyomrunk és mi az amit még bevesz. Van viszont egy gond: ismerjük a mondást, aki nem szavaz az a győztesre szavaz. Elárulok még valamit: Aki esélytelenre szavaz sokszor az is a győztest választja. Aki pedig így vagy úgy a győztesre szavaz, annak általában a programját is támogatja.

Ha egy pártból kormánypártot csinálunk, de a programjukat megannyi ponton elgáncsolva csak egy kormányozhatatlan és villámgyorsan válságba kerülő országot teremtünk meg. Nem értek egyet sok dologban a jelenlegi kormány programjával. Ilyen a labdarúgás és az Olimpia erőltetése. De egyiktől sem kell okádnom, a gyomrom mindkét koncepciót beveszi. Lehetőséget ad a korrupcióra? Bizonyára. Viszont nem olyan, mint az amikor a közösségi közlekedés kapcsán a járműbeszerzést érinti a korrupció, és a jármű sok biztonsági előírásnak nem felel meg, módosításokkal is éppen csak sikerül áttolni, majd a módosított rendszer (fék) érintett balesetben és más problémákban (keréklaposodás).

Elmondják rekord korrupcióra alkalmas. Tényleg hatalmas projekt. Hatalmas összegekről van szó, és ha a korrupció mértéke a szokott, akkor éppen annyit lopnak el egy projekt keretein belül, mintha ugyanezt a pénzt több különálló projektre költenénk el. Csak alapvetően három kérdésem van a rekord korrupció veszélyére hivatkozóktól: Valóban csak a korrupción elveszett pénz veszik kárba? Ha igen, akkor nem az Olimpia, hanem a mindenképpen megtörténő korrupció ellen kellene fellépni. Jobb az, ha több ügy kapcsán oszlik el ugyanaz a vesztesség, de esetleg a veszélyes járművek beszerzése balesetekhez kerül és akár életekbe is kerülhet? És biztos nem a sok ellenőrizhetetlen kisebb beruházásnál van nagyobb korrupcióveszély?

A nagyobb beruházásoknál ott a nemzetközi példa, az ottani költségek túllépését indokolni kell. Bezzeg a tanösvények közül azoknál amik körülbelül használhatatlanok és 0 az értékük... Vagy régebben a 30 centis kilátók. És gyanítom, hogy a használhatatlan értéktelen beruházásoknál a reális költségek és korrupció útján elfolyó pénz aránya elég durva képet mutat. Mondjuk úgy, a gigaberuházásokon kevesebbet vesztünk.

Lélegeztetőgépben, kifestett kórházi szobában számolni pedig nem más, mint tiszta demagógia. Amit nehezen vesz be a gyomrom. És egy frissen induló, hitelességre, cselekvésre törekvő politikai mozgalom is könnyen kerül vele át a "hányingerkeltő" kategóriába. Lehet beszélni arról, hogy nem minden forrás fordítható mindenre. Hogy valóban durva egy éves költségvetéshez mérve, de nem egy év alatt költenénk el, és ennek egy része közlekedési infrastruktúrára, más része országimázsra, megint más része amúgy is sportra szánt pénzből megy el. De van egy sokkal nagyobb probléma: Éppen az a megközelítés, mint az oltásellenesek hisztije, hogy "gyógyszerlobbi" és felesleges pénzkidobás, amikor mennyi másra lenne szükség.

Az egészségügyben a legjobb dolog nem lélegeztetőgépre, szövődmények miatti drága műtétekre költeni a pénzt, hanem megelőzésre. Ez olcsóbb ezen az úton tehermentesítve az egészségügyi költségvetést a kórházakat is rendbe lehet hozni. A megelőzés egyik leghatékonyabb része az egészséges életmód. Az egészséges életmód egyik része a sport. Ismert és mérhető eredmény, hogy a sportesemények és az eredmények egyaránt növelik az adott sportág iránt érdeklődő gyerekek és fiatalok számát. Népszerűbb lesz a testmozgás, ami csökkenti később a mozgásszegény életmódból eredő betegségek kockázatát.

Viszont az egész Olimpia biznisz kapcsán vannak komoly aggályaim. Nem csak azt látom, hogy egyre drágább Olimpiát rendezni, hanem talán az is eszembe jut, hogy ugyanaz a baja a Labdarúgásnak, mint az Olimpiának vagy éppen a Formula 1-nek. Ma már szerencsére nagyon nem úgy működik a világ, hogy kevés médiatartalom elérhető, és ami a TVben, a rádióban közvetített, címoldalt kap az népszerű lesz és remek példaképet ad. Ebben az időben kimondottan fontos volt az, hogy egy esemény hossza kiszámítható legyen, könnyű legyen azt közvetíteni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.