2017. január 8., vasárnap

MIÉRT OLYAN USZODÁT ÉPÍTETTEK NEKÜNK 50 MILLIÁRDÉRT, AMI ÚGY NÉZ KI, MINT EGY LEHANGOLÓ PARKOLÓHÁZ

444.HU
Szerző: Szily László
2017.01.06.


Sokszor kell átmennem az Árpád-hídon, ezen felül a közelben van ladikom a Dunán, így épültében sokszor és sok szögből láttam a világbajnoki uszodát, pontosabban annak leglátványosabb, Duna felőli nézetét. Azóta álmélkodom, amióta elkezdett kibontakozni a végleges formája: sokáig egész egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy valami, ami ekkora összegből és ennyire szem előtt lévő helyre épül, hogyan lehet ennyire fantáziátlan, nehézkes, béna és szomorú. Biztos voltam benne, hogy amit látok, az csak valami belső mag, ami köré legalább felhúznak legalább egy könnyűszerkezetes héjat. De persze nem, a ronda mag maga az uszoda. 

A legrosszabb az benne, ami a fotókon és videókon nem is érzékelhető. Az, hogy mennyire nagy épületről van szó. Ez a pláza-csűr-parkolóház egyszerűen gigantikus. Olyan mellbevágó a tömege, hogy az, ha lehetséges, még jobban felerősíti az ordító hibáit.

A nagyközönségnek elsőként beadott kamu látványterv négy évvel ezelőtt legalább szerény volt: ha már nem találtak ki mást azon felül, hogy nagy vonalakban lemásolták a Zaha Hadid-féle londoni olimpiai uszoda rájára vagy Pringles csipszre hajazó alapformáját, a falakat legalább átlátszónak tervezték. Ez egyfelől élettel és természetes fénnyel töltötte volna meg a steril uszodabelsőt a későbbi mindennapi használat során, másfelől csökkentette volna a jókora tömeg nyomasztó hatását. A könnyed üvegfalak eleve jobban illettek egy strandfürdőhöz, mint a később elkészült változat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.