2017. január 30., hétfő

NEM LESZÜNK GYARMAT! JÖN PUTYIN? AKKOR MÉGIS...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.01.30.


„Magyarországon az emberek megtanulták, hogy [...] Nyugaton van keresnivalónk. Keleten semmi keresnivalónk sincs” - mondta Orbán még 2007-ben. Arra is emlékezhetünk, miként beszélt a jelenlegi miniszterelnök Putyin „pincsijeiről”. Mindezekhez képest Paks II.-nek köszönthetően tovább növeljük energetikai függőségünket Moszkvához, az oroszok elleni szankciók feloldásáról győzködjük nyugati partnereinket, és ha már idejön Putyin, akkor egy új, a Vörös Hadsereg előtt is tisztelgő emlékművel köszönti őt Magyarország. Még jó, hogy a „nem leszünk gyarmat” politikáját vallja miniszterelnökünk.

„Magyarország szorosabb kapcsolatokat szeretne Oroszországgal és arra számít, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok kifejezetten javulnak Donald Trump elnöksége alatt” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek pénteken adott interjúban. A külgazdasági és külügyminiszter néhány nappal azelőtt nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre látogat.
Az orosz vezető február 2-i látogatását illetően Szijjártó utalt arra, hogy Magyarország a 2021 utáni földgáz-szállításokkal kapcsolatos együttműködés kiterjesztésének módozatait keresi. Hozzátette, hogy Budapest alternatív energiaforrásokat szeretne fejleszteni, de Oroszország jóval megbízhatóbb volt, mint az európai partnerek, akik elmulasztották az orosz gáztól való függés csökkentéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.
Szijjártó szavait elég nehéz értelmezni: Budapest alternatív energiaforrásokat szeretne fejleszteni? Ezért tiltották be országos szinten a szélerőművek létesítését? A külügyi- és külgazdasági miniszterünk energetikai kérdésben aggódik az oroszoktól való függés miatt? Ezért építettjük meg az oroszokkal Paks II.-őt?
Ezek mind izgalmas kérdések, a legfontosabb azonban az lehet majd, hogy mi lesz az Oroszország elleni szankciók sorsa. A Reuters-nek adott interjújában Szijjártó úgy vélekedett, hogy az Európai Unió által Oroszország ellen elrendelt szankciók nem voltak hatékonyak, és meg kell szüntetni azokat. A Policy Agenda elemzése szerint Putyin Magyarországra látogatásának az lehet a legérdekesebb kérdése, hogy meddig megy el Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciók kritikájában? Megmarad a korábbi szinten, azaz károsnak és rossz döntésnek nevezi, de a kollektív határozatot elfogadja, vagy kezdeményezőként próbál fellépni a kérdésben, és megpróbálja megakadályozni a szankciók meghosszabbítását?
Mivel az új amerikai elnök, Donald Trump politikájából egy oroszbarát irány következtethető ki, éppen ezért nem lenne meglepő, hogy Orbán kihasználva ezt a külpolitikai helyzetet, ő kíván most az EU-n belül az oroszokhoz való közeledésnek az éllovasa lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.