2017. január 4., szerda

SAJTÓSZABADSÁG

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.01.04.


Nagy port vert fel a Pannon Lapok Társaságának (PLT) egyik újságjában megjelent Orbán Viktorral készített interjú meghamisításának ügye. Az alábbiak helyes értelmezése érdekében rögzítsük azt, hogy ez a lap a Fidesz érdekeltségi körébe tartozik, tehát tekinthetünk reá úgy is, mint a párt egyik szócsövére. Mindez azonban az én mondanivalómon semmit sem fog változtatni.


Történt, hogy az ügy kapcsán Juszt László régi tévés személyiség is hallatta a hangját. Emlékeztetett arra, hogy egy időben ő is elmondta a kritikáját egy Fideszes ügy kapcsán, mire fel a rendőrség házkutatást tartott nála, majd bilincsbe verve vitte a háza előtt álló kocsijához a rendőrségen történő előállításához. Az ott megjelent újságíróknak Juszt László azt mondotta, hogy: "Ez nem rólam szól, hanem a sajtószabadságról, holnap ti is jöhettek." Ezzel nyilván arra célzott, hogy aki ebben a rendszerben kimondja az igazságot, azt letartóztatják, amivel a sajtószabadság megszűnik. Juszt úr emlékeztetett még arra is, hogy az ügy kapcsán az SZDSZ „megmondó emberei” úgy jellemezték az esetet, miszerint „én egy nagyképű alak vagyok, aki úgy akarja magát fényezni, hogy azonosítja önmagát a sajtószabadsággal.” Az Olvasó tudhatja rólam, hogy kevés esetben vagyok egy véleményen a liberálisokkal, de most ebben a kérdésben nagyon is egyetértek velük.


Az egész probléma nyilván a sajtószabadság értelmezése körül forog, ami végül is a vélemény nyilvánítás alapjogához kapcsolódik. Eszerint minden embernek joga van ahhoz, hogy egy problémával kapcsolatban nyíltan kifejtse a véleményét. De ez az alapjog semmit sem mond arról, hogy ezt mikor, hol, milyen formában, milyen terjedelemben, stb. teheti meg az egyén. Csak annyit mond, hogy az egyénnek alanyi joga van ehhez, amihez a tárgyi jog csupán alapot adhat. De ez a pozitív jog azért nagyon fontos, mert lehet reá hivatkozni és számon lehet kérni annak érvényesülését az aktuális hatalomtól. Az egyes kormányok között csak annyi különbség lehet, hogy az alanyi jog gyakorlásában milyen módszereket biztosít, illetve enged meg, valamint ahhoz milyen eszközöket bocsát az egyének rendelkezésére. De a vélemény nyilvánítás szabadsága mindig adott volt, van és lesz, azt nem lehet félresöpörni, vagy lenullázni, legfeljebb annak körét lehet mesterséges úton szabályozni, hogy az milyen mértékben és milyen közeg számára lesz elérhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.