2017. január 10., kedd

SOKKAL JOBB ELTÜNTETNI SZEM ELŐL A NYOMORT, A SZEGÉNYSÉGET, A BAJT, A BETEGSÉGET, A SZERENCSÉTLENEK LÁTVÁNYÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.10.


Irgalmas, vagy irgalmatlan? Bejárta a sajtót a hír: a Szabadfogas – most még civil, de a kormánymédia hamarosan ki fogja deríteni, hogy Soros György aknamunkájának köszönhetően létrejött – mozgalom kabátgyűjtő akcióját nem nézte jó szemmel a pécsi Irgalmas Rend temploma. Elzavarták a templom mellől a kabátgyűjtő akció résztvevőit, Pió atya meg is magyarázta, miért. Mert a ruhák átáznak és akkor már senkinek sem fognak kelleni, nekik pedig ott marad nyűgnek az ázott ruhakupac.

Akár bólogathatnék is erre, hogy hát tényleg. Ahogy bólogathatnék a másik pécsi templomra kikalapált feliratra 2013-ból...

Nem tudok bólogatni, bár mindkettőre van magyarázat. Vagy magyarázkodás. Mert az mindig, mindenre van. Pió atya állítólag jó ember, mert ő volt az, aki csináltatott egy ételgyűjtő dobozt, ahová a lakosok ételadományokat rakhatnak be és azt megkapják a rászorulók.

Ahogy a pécsi Belvárosi Templom békéjét és tiszteletét megzavarták a kéregetők, úgy az irgalmasok irgalma is elfogyott, amint nem egy általuk szervezett, hanem civil kezdeményezésből induló jótékonysági akció közepén találták magukat. Valamiért az atyának csak a nyűgöt, a terhet, a plusz tennivalót sikerült meglátnia a kabátosztásban, a lehetőséget nem. Eszébe sem jutott felajánlani, hogy havazás esetén behordják a kabátokat a templomba, vagy esetleg eleve ott gyűjtik őket, akár úgy is, hogy a Rend osztja szét a rászorulók között. Igaza van az atyának. A félig megfagyott, nincstelen nyomorultak olykor mosdatlanok és a legritkább esetben tudnak a perselybe dobni némi aprót. Ezért hívjuk őket rászorulóknak.

Sokkal jobb eltüntetni szem elől a nyomort, a szegénységet, a bajt, betegséget, az alkohol vigaszához forduló szerencsétlen látványát. Jobb azt mondani, hogy eleve is azért lett valaki hajléktalan, mert alkoholista, mert tanulatlan, mert lusta. Így le is lehet dobni a felelősség amúgy is hamis álarcát és a hívek (valamint a saját) nyugalmára hivatkozva elzavarni a kéregetőket éppen úgy, mint a jószándékú civileket.

Az én fogalmaim szerint az egyház súlyos szereptévesztésben van és ezt nem tegnap kezdték. A politika és az egyház beteges összefonódása éppen ilyen eredményekkel szokott járni. Amikor választani kell, hogy a hatalom szekerét tolja, vagy az emberek felé fordul. Mert ez választás. Szolgálni akar az egyház, vagy hatalmat és pénzt akar...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.