2017. január 5., csütörtök

SZARKAÍRTÁS - BECÉZÉS NÉLKÜL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.04.


...Ami a mai témát illeti, az a választás utáni ciklusról szól.
A fő kérdés itt az, hogy miért is szavazzon a választó erre a pártra?
Ehhez természetesen ígérgetni kell, mint a világon bárhol, azzal a differenciával, hogy ezeket az ígéreteket be is kell tartani, ezért előre meg kell mondani, hogy milyen forrásból kívánjuk megvalósítani az adott elképzelést.
Négy év alatt természetesen nem lehet tejjel-mézzel folyó Kánaánt teremteni, ez az időszak korrekciókra alkalmas.
Nem írok részletes elképzelést, inkább csak fő vonalakban jelzem a megoldandó problémákat.

A demokrácia helyreállítása érdekében azonnal deklarálni kell az Alaptörvény és a fülkeforradalom alkotmányellenességét, azonnali vizsgálatot kell indítani az alkotmányos puccs és az egyszemélyi uralom megteremtésének szervezői ellen.
Kezdeményezni kell egy Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását, melynek tagjait a ciklus végén, az országgyűlési képviselők választásával egyidejűleg választja a nép, tagjait a pártok jelölnék, ők maguk egyéni mandátumot kapnának, melyet szabadon tölthetnének be, tehát még a jelölő pártnak sem tartoznának elszámolással, viszont a kész Alkotmányt népszavazással kellene megerősíteni.
A képviselők számára egy parlamenti ciklus állna rendelkezésre a feladat végrehajtására.
A választókörzetek határait és a képviselők számát vissza kell állítani a puccs előtti helyzetnek megfelelően.
Népszavazással kell eldönteni, hogy kapjanak-e magyarországi szavazójogot a más államok területén élő magyar állampolgárok.
Államellenes bűncselekmények elkövetőitől meg kell vonni a képviselői mentelmi jogot.

Az önkormányzatoknak nevezett sztálinista transzmissziós szíjakat, melyekkel a hatalom a kormány követelményeit továbbítja az állampolgárok felé, jelenlegi formájukban azonnal meg kell szüntetni, a polgármesterek helyett átmenetileg állambiztosokat kell kinevezni, a testületek döntéseinek érvényességét a következő - időben a képviselők választásával egybeeső - önkormányzati választásokig, egyúttal megszüntetve a járásokat és a megyét mint közigazgatási egységet, visszatérve a régiókhoz és településekhez, visszaadva forrásaikat és feladataikat.
Közigazgatási feladataik egy részét a régió települési önkormányzatainak szövetségéhez, a többit a településekhez kell delegálni.
Minden településnek helyi rádiója kell, legyen, ha lehet, helyi televíziója is, és mindenképpen legyen rendszeresen karbantartott internetes honlapja.

Az állami egészségügyben azonnal vissza kell térni a biztosítási elvhez, a területi szervezéshez.
A működtetéshez szükséges vagyonelemeket a költségvetésből kell elvonni, az erre a célra szolgáló előirányzatokat ki kell egészíteni a különféle luxuskiadások terhére, le kell állítani a stadionberuházásokat, az olimpia rendezésének előkészületeit, vissza kell vonni az olimpiai pályázatunkat.
Az erre fordítandó forrásokkal emelni kell az egészségügy költségvetését, és minimálisra kell csökkenteni a várólistákat.
Azonnal be kell zárni azokat a kórházakat, melyek a kapacitások többszörözésével elvonják a forrásokat, melyeket a gyógyító-megelőző tevékenységre kellene fordítani.
Az egészségügyi intézmények vezetőinek kinevezése során az intézmény dolgozóinak véleménye meghatározó kell, hogy legyen.
Az állami egészségügyi ellátásban meg kell szüntetni a szabad orvosválasztást, az ellátást úgy kell átalakítani, hogy a beteg "gazdája" a családorvos legyen, a szükséges kezelésekről is ő döntsön.
Erősíteni kell a járóbeteg szakellátások és a helyben végzett egynapos műtéti eljárások szerepét, ebben érdekeltté kell tenni az intézményeket és a családorvost is, kivéve természetesen az akut ellátást.
Ehhez hozzá kell rendelni a megfelelő pénzeszközöket, létszámokat - a megszüntetendő kórházak felszabaduló forrásainak terhére.
A fogászati ellátások területén forrást kell biztosítani a fogpótlásokra, ne nézzen már úgy ki az ország, mint egy vámpírparadicsom...
Teret kell nyitni a magánellátásnak, a magánbiztosítóknak, melyek az államtól a betegellátásra csak normatív módon kaphatnának támogatást, de beruházásaikat és intézményeik üzemeltetésének költségeit maguknak kellene vállalni, nem az állam helyett, hanem mellette, kiegészítő jelleggel.
Az állami egészségügyi ellátásban alkalmazott orvos számára meg kell tiltani a magánellátásban való részvételt, a két ellátási formát el kell különíteni.

Az oktatás területén egységes finanszírozást kell bevezetni, mely nem tartalmazhat kedvezményeket és diszkriminációt - az egy tanulóra jutó finanszírozás összegének ugyanakkorának kell lennie az állami, alapítványi és az egyházak által működtetett iskolákban.
Az üzemeltetőnek nem csak arra kell kötelezettséget vállalnia, hogy elkölti az állam által folyósított forrásokat, de saját vagyonából is áldoznia kell a színvonal emelése érdekében.
Azt az intézményt, mely szegregációt alkalmaz, azonnali hatállyal be kell zárni, működtetőjét pedig büntetőjogilag felelősségre kell vonni - gyűlöletkeltés miatt.
A tanulók oktatásának világnézeti semlegességet kell tükrözni, mely természetesen nem zárja ki a vallásos nevelést sem, de ennek eldöntését nem az állam, hanem a szülők feladatává kell tenni.
Az oktatás szervezésében figyelembe kell venni, hogy az általános iskolában kezdeni a nevelést eleve halott dolog, ezért meg kell teremteni a legkisebbek számára is azokat a kereteket, melyek között fel tudnak készülni az iskolára, ezt a legkisebb faluban is végre kell hajtani.
Ha kell, akkor nem a hagyományos bölcsőde, hanem baba-mama klubok formájában, ahol a szülő is jelen lehet gyermeke foglalkoztatásánál.
Ennek meg kell teremteni a módszertani hátterét.
Az óvodapedagógusok megbecsülését emelni kell, mert az ember sorsa hat éves korára gyakorlatilag eldől.
Az általános iskolákban a tananyagot kezelhető méretűre kell csökkenteni, terjeszteni kell az iskolaotthonos formát, redukálni kell a házifeladatok mennyiségét.
Egy nyelvből a nyolcadik osztály végére államvizát kell tenni, a nyelvtanulást már az óvodában el kell kezdeni.
A tanulmányok befejezésének korhatárát vissza kell állítani 18 évre, de aki a nyolcadik osztály befejezését, vagy a korhatár elérését követően nem kezdi meg tanulmányait szakmunkásképzőben vagy középiskolában, azok számára a két évet OKJ-s képzésre kell fordítani, tehergépkocsi-vezetést, targoncavezetést, építőipari vagy mezőgazdasági gépkezelést, vagyonőri, segédápolónői képzést, stb. kell adni - mindenképpen a piacon értékesíthető tudást.
Emellett oktatni kell alapvető egészségügyi, gyermeknevelési, családszervezési ismereteket.
Amelyik fenntartó nem képes teljesíteni a feladatait, attól meg kell vonni a jogosítványát.
A pedagógusokat érdekeltté kell tenni abban, hogy diákjaik sikeresek legyenek, első osztályban ki kell alakítani a patrónusi rendszert, mely tulajdonképpen egy stáb, melynek tagjai végigkísérik a diákokat tanulmányaikon.
Amelyik stáb tanulója szakmát szerez vagy sikeres érettségit tesz, annak tagjai komoly jutalmat kapnak, csakúgy, mint a tanuló szülei is.
Minden településen biztosítani kell az ingyenes, széles sávú internetet és tableteket a tanulói jogviszonyban levők számára, ugyancsak támogatást kell adni az ilyen szolgáltatást igénybe vevőknek is, életkortól függetlenül.
Minden iskola mellett legyen sportpálya, öltöző és tisztálkodó-helyiségekkel, az iskoláknak legyenek sportcsapataik, melyek egymás között rendezzenek bajnokságokat, ehhez a személyi feltételeket meg kell teremteni önkéntes és hivatásos sportvezetőkkel, edzőkkel.
Az iskoláknak álljon rendelkezésére kedvezményes árú autóbusz, járják az országot, ismerjék meg tájait.

A nyugdíjrendszert azonnali hatállyal át kell alakítani, az államnak vissza kell adni a magán-nyugdíjpénztáraktól elrabolt összegeket, még akkor is, ha ehhez hitelt kell felvennie.
De lehet erre forrás a a közművagyon, vagy a bűnügyekből származó elkobzott vagyon értékesítése is
A nyugdíjakat is biztosítási alapon kell megállapítani és folyósítani, a nyugdíj ne kegy legyen, mint ma, hanem járandóság, emelése pedig kalkulálható és stabil legyen.
A teljes munkaidős dolgozók minimálnyugdíjának összegét a megélhetési minimum másfélszereséhez kell igazítani, a megélhetési minimum megállapításába be kell vonni a nyugdíjasok egységes és államtól független érdekképviseletét, melyet mielőbb meg kell alapítani.
Aki nem jogosult nyugdíjra, azt a szociálpolitikának kell felkarolnia, elsősorban természetbeni ellátást biztosítani számára, fűtőanyagot, naponta egyszer meleg élelmet, egészségügyi felügyeletet, szükség esetén házi vagy központi ellátást.
A nyugdíjasok számára fórumokat kell teremteni a régiókban, de a különféle testületekbe is be kell vonni arra alkalmas és elhivatottságot érző tagjaikat, esetleg meg kell alapítani településenként a Vének Tanácsát, melynek ülésein félévente a helyi testületek tagjainak is részt kötelező venni...
A nyugdíjemelések tekintetében vissza kell térni a svájci indexáláshoz, a nyugdíjas sírjon-nevessen együtt az aktív munkavállalókkal, és vegye ki részét a közfeladatokból is.
Meg kell szüntetni a politikai szándékból bevezetett nyugdíjkorhatárokat, el kell terjeszteni a szociális tevékenységben az egészségügyben, az oktatásban, a tömegsportban az önkéntes munkát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.