2017. január 30., hétfő

VAN VÉCÉD? MA MAGYARORSZÁGON TÖBB MINT FÉLMILLIÓ EMBERNEK NINCS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Partners Hungary Alapítvány 
2017.01.30.


A Partners Hungary Alapítvány 2013-15-ben megvalósuló roma mediációs projektje keretében több településen közösségi kerekasztalokat szervezett, és az ott azonosított legsúlyosabb probléma az illemhelyek teljes hiánya volt. Ekkor vált világossá számunkra, hogy e szanitációs gondok tömegeket érintenek hazánkban.

Ma Magyarországon nem készül statisztikai felmérés, sem a szakpolitika, sem a helyi vezetés, sem a civilek nem foglalkoznak tematikusan ezzel a problémával. Az Eurostat adatai alapján viszont Magyarországon 523,5 ezer fő (köztük pedig több, mint 170 ezer gyermek) él olyan lakásban, amely nem rendelkezik saját WC-vel. Az átlagnépességhez képest a romák lakáshelyzete lényegesen rosszabb lakásminőség terén, így ez a probléma kiemeltem sújtja őket. A statisztika azonban csak azt tartja nyilván, hogy kinek nincs beltéri WC-je, de tapasztalataink alapján a kültéri illemhely is hiányzik több tízezer családnál az országban. Emiatt kezdtünk adománygyűjtésbe 2015-ben, hogy a korábban megépített 84 kültéri WC mellé még további 30-at építhessünk Porcsalmán. Az akció sikeres volt, a településen azóta minden családnak van legalább kültéri illemhelye.

Emiatt 2015-ben csatlakoztunk az ENSZ World Toilet Day elnevezésű figyelemfelhívó kampányához. Az ENSZ azért döntött ennek a világnapnak az elismerése mellett, mert ma a Föld népessége felének az otthonában nincs bekötve a vezetékes víz, és az ENSZ becslése szerint 2,5 milliárd ember él olyan lakásban, amelyben nincsen WC.


Naponta 2000 gyermek hal meg olyan hasmenéses megbetegedésben mely a tiszta ivóvíz és a WC hiányára vezethető vissza.

A WC nem léte miatt naponta a világon minden harmadik nő kockáztatja az egészségét és azt, hogy bántalmazás, vagy más típusú erőszak áldozatává válik.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ezekkel az akciókkal csak nagyon kis mértékben lehet enyhíteni a legszegényebbek nyomorán. A lakhatás, de főképp a lakásminőség kérdése rendkívül összetett probléma, és különösen igaz ez a telepeken vagy telepszerű környezetben, szegregátumokban élő, leginkább roma származású családok esetében. A diszkrimináció mellett szembe kell nézniük ugyanis az közmű-infrastruktúra teljes hiányával, az egészségügyi, valamint szociális szolgáltatások elérhetetlenségével, és azzal is, hogy a lakásfenntartási támogatás 2015-ös megszüntetésével még nehezebb helyzetbe kerültek ezek az emberek
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.