2017. február 2., csütörtök

CSOK: BEVÁLLALJUK A HARMADIK GYEREKET? HA NEM JÖN ÖSSZE? AKKOR 29 MILLIÓ FORINTOT IS VISSZAFIZETHETÜNK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Gábor
2017.02.02.



Új ingatlan építése esetén óriási a különbség a két gyermekre és a háromra kapható támogatások között. Míg 3 gyerekre 10 millió Ft-t lehet kapni, addig kettőre 7,4 millió Ft-tal kevesebbet.

Felmerül az a nem is életszerűtlen kérdés: mi van, ha nem nincs meg a harmadik gyerek? Bevállalhatjuk. Vállaljuk, hogy majd megszületik 10 éven belül, és az ígéretért cserébe jár a 10 millió.

És mi van, ha nem tartjuk be az ígéretet? Ez sem életszerűtlen kérdés, vannak akik úgy gondolják: egyelőre nem hagyják a kasszában a maradék 7,4 milliót, inkább ígérnek még egy gyereket, aztán ha nem jön össze vagy nincs hozzá kedvük, visszafizetik a pénzt.

Nos van egy rossz hírünk. Nem a 7,4 milliót kell visszafizetni. A jogszabályban (Ptk) megadott kamat ötszörését rá kell tenni, és azzal növelten kell visszafizetni. Ez a kamat jelenleg 0,95%.

Na most ez nem hangzik veszélyesen, főleg, ha egyes tájékozatlan bankosokat kérdezünk. Ügyfelem, aki azzal fordult egy banki ügyintézőhöz, hogy mibe fáj majd neki ez a 7,4 millió pontosan, ha vissza kell fizetni, ezt a választ kapta: hát ötször két százalék az 10%. Ennyi lesz a késedelmi kamat. 7,4 millió, plusz a 10 %, az annyi mint 8 millió 140 ezer Ft. barátságos nem? Ilyen olcsó kölcsön a hülyének is megéri.

Hát sajnos a valóság nem ez. A banki ügyintéző könnyen beszélt hülyeségeket: 10 év múlva talán már ott sem lesz, és ha igen, akkor is ki emlékszik majd arra, mi hangzott el 10 éve?

A valóság az, hogy a jogszabály a 7,4 millió kifizetésétől kezdve tíz éven keresztül számolja az ötszörös büntetőkamatot (lásd a jogszabályi részeket cikkünk végén). Íme egy számolás arra, hogy mi lett volna, ha valaki ezt az “olcsó kölcsön” mutatványt mondjuk 2007-ben játssza el, és most 2017-ben kéne visszafizetnie. Tudom, 2007-ben még nem volt CSOK, meg drágábbak voltak a kamatok. De amúgy azt sem garantálja senki, hogy a jelenlegi büntetőkamat nem megy följebb. Íme a számolás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.