2017. február 27., hétfő

ITT AZ IDŐ...! 2.

KÉRI LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Kéri László
2017.02.26.



(ITT AZ IDŐ...! 1. RÉSZ ITT OLVASHATÓ)

"...Hogy újra rend legyen az országban" - írja a 2010. május 22-én elfogadott kormányprogram 2. fejezetének címe. Ami azt illeti, ennek a tíz oldalnyi szövegnek a nagy részét bármely jövőbeni kormányváltó politikai alakzat a legnyugodtabb lelkiismerettel magáénak tekinthetné, akár már a közeljövőben is. Nézzük például ezt a mondatot: " ...Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni." /44.o./

Gondolom, ugyanilyen eltökéltséggel és kérlelhetetlenséggel fog majd idén Lázár János harcolni a 2014-es paksi szerződések körüli, meglehetősen szövevényes dokumentumok mielőbbi nyilvánosságra hozataláért.

Végül is a magyar gazdaságtörténet legnagyobb volumenű beruházásáról lenne szó, olyan méretű elkötelezettségről, amelynek következményei legalább két generáció életét meghatározzák. Azért éppen rá gondolnék, mert a kormányprogram alapjaként szolgáló választási ígéretek/követelések megfogalmazásakor ezt a fejezetet eredetileg az ő nevével jegyezték. S feltehető, hogy élénken emlékszik még az egykoron általa meghirdetett - egyébiránt teljesen jogosnak mondható - követelések maradéktalan teljesítésének igényére.

Ez a fejezet amúgy számos más, manapság is teljes mértékben elfogadható követelést tartalmazott. A 44. oldalon például az alábbi - manapság is szó szerinti idézésre érdemes - megfogalmazással találkozhatunk: "... A bukott kormánynak el kell számolnia minden egyes közös forintunkkal. A magyar emberek jövője elszámolás nélkül nem lehet sikeres." Csak helyeselni lehet ezt az eltökélt hozzáállást, miként a szöveg folytatását is: "... Sokan érzik úgy, a leváltott kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogatott és szétesett a korrupciótól. Az elmúlt nyolc évben az állam és a kormányzati szervek maffiaszerű működését hallottuk és tapasztaltuk." Nem, nem kedves Olvasó, szó sincs róla, hogy a Magyar Bálint és társai által - az elmúlt években publikált - kötetekből idéztünk volna. Ez még mindig a 2010-es kormányprogram szövege, az, amelyet a kétharmados parlament nemcsak, hogy elfogadott, hanem a mai napig is a politikai élet alapvető dokumentumának tekint. Legfeljebb azt lehetne némi töprengés nyomán megkérdezni, hogy ez most itt a program. Vagy a kritika?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.