2017. március 29., szerda

BÁRMIFÉLE STRATÉGIA NÉLKÜL SZÓRJA A KORMÁNY A HATÁRON TÚLI MAGYAR TÁMOGATÁSOKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.03.29.


Az elmúlt hat évben meghatszorozódott a határon túli magyaroknak folyósított kormányzati támogatások összege, 2016-ban a magyar kormány 60 milliárd forintot költött a külhoni magyarok megsegítésére. A tendencia nem meglepő, hiszen a Fidesz mindig is kiemelt figyelmet fordított a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekre – ezzel is bizonyítva saját nemzeti elkötelezettségét. Ezzel nem is lenne baj, hiszen jól elköltve ezek a pénzek komoly segítséget nyújthatnak a magyar közösségeknek. A probléma azonban a jól elköltéssel van: a Fidesz támogatáspolitikája semmilyen átfogó stratégiára nem épül, és inkább hasonlít az itthonról is ismert klientúraépítésre, mintsem egy valódi nemzetstratégiára.

2016 decemberében, mindössze két nap alatt a kormány 36,7 milliárd forintnyi támogatást osztott ki külhoni magyar intézményeknek – derül ki abból az összeállításból, amelyben az Átlátszó Erdély értékeli az elmúlt hét év támogatáspolitikáját. Ez a két napos költés egyébként nagyobb, mint az év maradék 363 napján elköltött összeg, és ez sokat el is mond arról, milyen szempontok alapján zajlik a pénzek elosztása: átgondolt stratégiák helyett az improvizáció és a baráti hálózatok kistafírozása dominál.

A rendszerváltás óta, az Alkotmányban is lefektetett felelősségvállalás szerint, a mindenkori magyar kormányok kisebb-nagyobb összegekkel támogatták a különböző külhoni magyar közösségeket. Bár az sosem volt világos, hogy összesen mennyi pénz kerül így elköltésre, de az látható, hogy az összegek folyamatosan nőttek. Ahogyan bővült az anyaországot és kisebbségeket összekötő intézményrendszer, úgy nőtt a támogatások mértéke is, és ez általában így volt jobb- és baloldali kormányok alatt is. A különbség talán annyi, hogy a baloldali-liberális kormányok nagyobb beleszólást adtak a kisebbségi intézményeknek az elosztást illetően, a Fidesz viszont ebben is a központosított rendszereket preferálta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.