2017. március 13., hétfő

BEFUTHAT A HOLLAND DONALD TRUMP?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.03.13. 


Újabb választás, újabb iszlámellenes nacionalista – figyelemreméltó szőke frizurával. Még egy populista politikus okozhat meglepetéseket és ingathatja meg az elitet, illetve a fennálló hatalmi rendszert a szavazásokon. A hollandiai országos választásokat március 15-én tartják, a közvélemény-kutatások jelenleg szoros versenyt mutatnak, a hagyományos pártok mellé a radikális Szabadságpárt is felzárkózott. Stan A. Veuger a Foreign Affairsen megjelent elemzése bemutatja Geert Wilders és pártja felemelkedését.

A legutóbbi, 2012-es választások óta a holland kormány a jobbközép, liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD), valamin annak tradicionális ideológiai ellenpólusa, a balközép Munkapárt (PvdA) szövetségéből tevődik össze. A koalíciót a jelenleg hivatalban lévő miniszterelnök, a néppárti Mark Rutte vezeti, akinek mind ez idáig nem sikerült jelentős előnyre szert tennie a közvélemény-kutatásokon. Ezzel szemben Geert Wilderst, a Szabadságpárt (PVV) vezetőjét – „a kívülálló jelöltet” – jelentős figyelem övez, mivel sokan tekintenek úgy rá, mint a következő lehetséges Donald Trumpra. A felméréseken sikerült szorosan Rutte közelében maradnia, sőt, néhány korai közvélemény-kutatáson képes volt megelőzni is őt.

Wilders iszlámellenessége azonban még Trump nézeteinél is szélsőségesebbnek tekinthetők. Trumphoz hasonlóan Wilders politikai platformja is úgy törekszik a szavazatok maximalizálására, hogy nem rendelkezik koherens kormányzási vízióval – sőt, még annak látszatával sem. Vannak lényeges eltérések is, például Wilders karrierpolitikus, nem pedig celebritás-szerepben tetszeleg. A szabadságpárti politikus pályafutása akkor kezdődött, amikor jobbközép színekben bekerült a parlamentbe, ám a későbbiekben igencsak eltávolodott e mainstream politikai nézetektől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.