2017. március 9., csütörtök

ITT VANNAK A FELCSÚTI KISVASÚT FORGALMI ADATAI, MÉSZÁROS LŐRINC VÉGRE KIADTA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.03.09. 


Felcsút polgármesterének adatközlése szerint 2016-ban 23 779 jegyet adtak el a Vál-völgyi kisvonatra, több csoport pedig ingyenesen utazhatott.

Február közepén írtunk arról, hogy a kisvasutat üzemeltető, Mészáros Lőrinc által vezetett “A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány” megtagadta az adatigénylésünket, melyben arról érdeklődtünk, hogy mennyi jegyet adtak el a vonat 2016. április 30-i indulása óta. Az alapítvány arra hivatkozva tagadta meg az adatok kiadását, hogy ők nem látnak el közfeladatot, és nem kaptak pénzt a költségvetésből. Arról nagyvonalúan nem tettek említést, hogy 600 millió forint uniós támogatáshoz jutottak a kisvasútra.

Február végén viszont Mészáros Lőrinc interjút adott a hvg.hu, a 24.hu, illetve a HírTV riporterének, és ott a hvg.hu munkatársa megkérdezte tőle, miért titkolják a kisvasút utasforgalmi adatait. Mészáros erre azt válaszolta, hogy nem titkosak az adatok.

HVG: Miért nem nyilvánosak a kisvasút utasforgalmi adatai?

M.L.: Nyilvánosak. Mitől lenne ez titok?

HVG: Arra hivatkozva nem adják ki, hogy nincs benne közpénz. Az, hogy uniós támogatás van benne, nem számolták ide.

M.L.: Megnézem, de természetesen válaszolunk, nincs ebben semmi titkolnivaló.

Ezután levelet írtunk a felcsúti polgármesternek, hogy mikor számíthatunk a kisvasút utasforgalmi adataira. Néhány nappal később Mészáros Lőrinc sajtósa, Zsohár Melinda az alábbi tájékoztatást küldte az Átlátszó munkatársának:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.