2017. március 9., csütörtök

MAGYARORSZÁG FITYISZT MUTAT AZ EURÓPAI UNIÓNAK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.03.09.


A Libération című, baloldali liberális szellemiségű francia lap úgy fogalmaz, hogy Magyarország "fityiszt mutat az Európai Uniónak".

A Libération emlékeztet arra, hogy 2013-ban az EU, a ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Emberi Jogok Európai Bírósága nyomására Orbán Viktor még lemondott a menedékkérők elzárásáról, most mégis ezt választotta. A lap megjegyzi: miután 2015-ben 400 ezer menekült haladt át az országon, jelenleg naponta alig tíz embert fogadnak a határ menti tranzitzónában. Az új szabályozás folytán a menedékkérők határozatlan időre szögesdróttal körbevett konténerekbe, szabadtéri börtönökbe kerülnek – írja a párizsi lap, és megállapítja: a törvény célja, hogy a lehető legtöbb kérelmezőtől tagadják meg a menekültjogot.

A nemzetközi médiában nagy hullámokat vert az Országgyűlés keddi törvénymódosítása, amelynek alapján szigorítják a menedékkérőkkel szembeni hatósági fellépést, és lehetővé teszik, hogy mindenkit, még a fiatalkorúakat is őrizetben tartsanak a szerb határnál, a menedékkérelem elbírálásáig. A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója írásában megállapítja: maga a magyar szabályozás egyfelől nem ideális válasz a menekültkérdésre, de jogszerű, mert európai válasz nincs. Viszont egyáltalán nem jogszerű az a gyakorlat, amit Magyarország szemére vetnek, nevezetesen a határsértők bántalmazása. A magyar kormány ezt vitatja, de nem járul hozzá ahhoz, hogy független vizsgálattal tisztázzák a helyzetet, az az állítás pedig, miszerint a vizsgálatra nincs is lehetőség, mert a hivatalos jegyzőkönyvekben nincs szó bántalmazásokról, cinikus, és azt a gyanút erősíti, hogy semmiképpen nem véletlen túlkapásokról van szó.

A hamburgi Die Welt kommentárja szerint Angela Merkel politikája és néhány kijelentése átgondolatlan volt, de erről nem szívesen beszél a kancellár és pártja, különben be kellene ismerniük, hogy Orbán Viktor, "a budapesti Mefisztó" valójában "nem a pokol fejedelme" volt, amikor lezárta a magyar határt, és ezzel végeredményben a balkáni migrációs útvonalat is. Név nélkül, nem nyilvánosan nyilatkozva a német kormánypártok csaknem valamennyi politikusa elismeri, hogy ésszerű döntés volt a magyar miniszterelnök részéről Közép-Európa kapujának lezárása – írja a hamburgi lap. "Lehet, hogy a magyarok egyszerűen őszintébbek, mint a német kormány?" - vetette fel a szerző, hozzátéve: Budapest elég nyitott ahhoz, hogy elvégezze mindazt, amit egyes megfigyelők „piszkos munkának” neveznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.