2017. március 1., szerda

MIÉRT ÉS MEDDIG TŰRIK MÉG?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.02.28.


A fideszes retorikának – a kormányszinten űzött uszító, gyűlöletkeltő szándékú végtelenített papagájkodásnak – nincs Európában párja.

Most csak egyetlen mondattal foglalkozom:

A kormányszóvivő szerint a Soros György által finanszírozott nemzetközi szervezetek feljelentése alapján baloldali és liberális politikusok támadták Magyarországot a bevándorláspolitikája miatt hétfőn az Európai Parlamentben (EP).

  1. Az EP illetékes bizottságában nem csupán Orbánia bevándorláspolitikája volt a téma, hanem például a sajtó helyzete, a civilszervezetek elleni kormányzati támadások, az emberi jogok megsértései stb.
  2. A „kormány” nyitott a vitás kérdések megbeszélésére, bár például az emberjogi fölvetéseket már rendesen megtárgyalták – ezt a hazugságot ismételgeti Trócsányi és az egész papagájkórus is.
  3. Visszatérő sajátossága a „kormány” hadovájának, hogy „följelentésről” beszél – mintha nem volna teljesen világos a helyzet az elfogulatlan érdeklődő számára, minden „följelentés” nélkül is…
  4. Ebben a kontextusban a följelentés valami besúgáshoz hasonló dolog: idegen érdekek kiszolgálóihoz, háttérhatalmak ügynökeihez, spekulánsok bérenceihez illő dolog… Egyetlen ilyen mondat tökéletesen igazol minden „vádaskodást”..!
  5. A fideszes uszítás szerint elég valamiről azt mondani, hogy liberálisok, baloldaliak műve: ezzel mindent megmondtak, a fölvetett problémákról nem is kell beszélniük… Ez azt jelenti, hogy a „kormánynak” nincs szava gondolkodó emberekhez: csak klienseihez, vazallusaihoz és olyanokhoz, akiket a bűnbakképző ocsmány handabanda már teljesen elkábított; olyanokhoz, akikből a gyűlölködés feltételes reflexét néhány visszatérő hívószó kiváltja.
  6. A hívószók hálózatában a kifejezések egymást értelmezik, egymást kölcsönösen fölidézik: följelentés, idegen érdekek kiszolgálói, háttérhatalmak, homályos pénzügyi körök, bérencek, migránssimogatók, brüsszeliták, nagy testű vízi ragadozó, Soros… E kifejezések kizárólag a Fidesz kreálta „valóságra” vonatkoztathatók – a tények szempontjából tökéletesen irracionálisak.
  7. Minden bűnbakképző, uszító duma irracionális, torz, hamis, hamisító. Amikor kormányszinten űzött uszításról, bűnbakképzésről beszélünk – évek óta „csúcsra járatják”: bárhová nézünk, hazug, uszító plakátokat látunk; a „közmédiából” és a kereskedelmi tévékből elképesztő mennyiségben öntik ránk a „társadalmi hirdetéseket”, ömlik a dezinformáció; a hazug sikerpropaganda hozzátartozik a gyűlöletkeltéshez: a migráncsozással, bérencezéssel stb. együtt azt üzeni, hogy „külső és belső ellenségeink” irigylik óriási sikereinket, veszélyeztetik azokat, sőt, létünkben fenyegetnek bennünket –, számításba kell vennünk a magyar történelem ama negatív tradícióit, amelyeket ez a propaganda teljes tudatossággal idéz föl.
  8. A hívószók fentebb említett hálózata gyakorlatilag megegyezik a múlt század 30-as, 50-es éveinek a mai hataloméhoz részben hasonlítható céllal és hatással használt szókészletével, azaz – a kor megkövetelte, de azért az egyatábor számára kellően áttetsző kódolással – egyszerre mutatja a kereszténykedő, soviniszta, rasszista-antiszemita, idegengyűlölő szélsőjobboldali és az osztályárulózó, impirilistázó, rothadónyugatozó sztálinista-rákosista propaganda sajátosságait.
  9. Hosszú évek óta műveli a „kormány” a fentebb felületesen, de – véleményem szerint – a tényeknek megfelelően jellemzett propagandát. Rothasztja ezzel nem csupán Magyarországot, hanem az Európai Uniót is. S teszi mindezt részben a magyar emberek pénzéből (kihívó arcátlansággal magáncéljaikra – hatalmuk maximalizálására – használva közpénzek százmilliárdjait), részben az EU adta támogatásból.
Nem tudni, mikor lesz elég ész, erő és akarat Magyarországon ahhoz, hogy a mai iszonyú rezsimet meg lehessen buktatni. Gyengék vagyunk minden tekintetben: erkölcsileg, intellektuálisan egyaránt.

De a Néppártban, az EU-ban sincs meg – hiába minden tapasztalat? – a képesség, a szándék a fenyegető veszély fölismerésére, az ellene való hatékony föllépésre..?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.