2017. március 7., kedd

MONDHATNÁM AZT IS, HOGY ELKÚRTUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.06.


A helyzet adott, már tegnap meglebegtette az LMP és nem volt csalás, nem volt ámítás: a senki által meg nem választott Brüsszel rábólintott a paksi mókára. Épülhet Viktorovics és Vlagyimirovics elvtársak szerelmének pirospöttyös seggű gyermeke. A tiltott támogatásról szóló vizsgálatot a rohadékok lezárták (kéne üzenni valamit nekik, hátha, vagy ez most nem az?), ezért a 2014 januárjában kötött, máig hasznavehetetlen orosz – magyar kormányközi szerződés értelmében immár elkezdődhet a drága jó moszkvai hitel lehívása (az a biztos!) és az építkezés.

Elsősorban jól jegyezzük meg: hiába állította az ellenkezőjét a mindent titkosító gazemberek kormánya, az Európai Bizottság megállapítása szerint a beruházás pusztán piaci alapon nem valósítható meg, tehát állami támogatás is kell majd a fenntartásához. Állami, azaz adófizetői. Adófizetői azaz több évtizeden keresztül százmilliárdok. Értjük? Nem baj, a szektának is fizetnie kell, nemcsak mindenki másnak. Csecsemőtől aggastyánig. Tudom, hogy nem gond, csak a tényszerűség kedvéért. Mondom még konkrétabban:

Paks 2 üzemeltetéséhez akár évi 285 milliárd forint állami támogatásra is szükség lehet, miközben ugyanennyi pénzből évente akár 253 000 hazai háztartás áramszükségletét is meg lehetne oldani napelemekkel (Greenpeace via 24.hu).

Mindenki leírta már, hogy milyen feltételeket (összesen hármat) szabott az Európai Bizottság, amelyeket a magyar félnek be kell tartania, ezekből egyet emelnék ki (ITT vagy ITT egyébként minden részlet megtalálható): a Paks 2-ben termelt áram legalább 30 százalékát az áramtőzsdén kell értékesíteni, a maradékot pedig nyílt, átlátható árverésen kell eladni, ahol nem lehetnek támogatott kedvezményezettek.

Ehhez az kell, hogy tíz év múlva (amikor Viktorovics még mindig csak 63 éves lesz, és az első új blokk is működik már) az áram ára 55 euró/Mwh fölé emelkedjen a régióban. Erre olyan körülmények között kell számítani, hogy tavaly a hazai ár 41, Szlovákiában 32,4, Németországban és Csehországban pedig 29,45 euró volt. Tehát a dolog kétesélyes, mint minden, amit az elvtársak nem a saját bőrükre játszanak: vagy bejön a fantasztikus stratégia, vagy a kutya nem fogja megvenni a tőzsdén a Paks 2-ben termelt baromira drága áramot. Hacsak nem sokkal olcsóbban adjuk majd, mint amennyibe az előállítása (a megtérülését is beszámítva) kerül majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.