2017. április 6., csütörtök

IDŐS MAGYAROK KÜLFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.06.


Ahogyan telnek az évek, egyre több idős magyar él majd külföldön. Bécsben például úgy számolnak, hogy csak 60 fölötti magyarból több mint tízezer lesz 2040-ben. (Vigyázat, a poszt számokat tartalmaz!) Vajon mi lesz velük? Maradnak, visszaköltöznek Magyarországra, hogyan képzelik el az életüket? És hogyan képzelitek el ti?

Ausztriában rengeteg külföldi él, tavaly év elején például 1 millió 840 ezren voltak, igaz, kétharmaduk már Ausztriában született, ezzel együtt is, az osztrák főváros lakosságának harmada a szülei révén, vagy saját jogon bevándorló.

Márpedig ahogyan telnek az évek, úgy öregszik majd ez az egyre szélesebb réteg, és nagy kérdés, mit terveznek nyugdíjaskorukra. Az biztos, hogy sokan lesznek, a növekedés ugyanis folyamatos és látványos: míg 2007-ben az Ausztriában élő 60+-os generáció 15,5, addig tavaly már 17 százaléka született az országon kívül.

Egy friss tanulmány most a következő szűk negyedszázad fejleményeit próbálta meg kikutatni, és arra jutott, hogy 2040-re Bécsben 530 ezerre nő majd a hatvan év fölöttiek száma (most valamiv
el kevesebb, mint 400 ezer), ám ezen belül a határátkelők aránya a jelenleginél sokkal nagyobb lesz... 

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.