2017. április 28., péntek

"MEG FOGJUK MONDANI ORBÁNNAK" - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpát János
2017.04.28.



Az Európai Néppárt azt reméli, hogy jobban tudja ellenőrizni Orbán Viktort, ha családon belül tartja, mint ha kitaszítja. Legalábbis ezt az érvelést hallotta a Le Monde című francia liberális lap tudósítója Brüsszelben, azzal kapcsolatban, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata szellemiségű pártcsalád – amelyhez a Fidesz is tartozik – holnap az EU-csúcstalálkozó előtt saját körben tartandó egyeztetésen megvitatja a magyar testvérpárt legújabb viselt dolgait, és eldönti, tesz-e bármilyen lépést az európai értékek – illetve saját presztízse – védelme érdekében.

„Meg fogjuk mondani Orbánnak, elég volt, hagyjon fel azzal, hogy öngólokat lő a saját csapatának. De kizárásról szó sincs” – idéz a Le Monde egy néppárti euróképviselőt. A nagy nemzetközi tekintélynek örvendő francia lap emlékeztet arra: ezt a „jobb benntartani, mert akkor fegyelmezni tudjuk” érvelést a néppártiak már 2015-ben is hangoztatták, amikor Orbán Viktor a halálbüntetés esetleges bevezetéséről beszélt. Valójában – írja a Le Monde – az ok egészen prózai: az Európai Parlament néppárti frakciója nem kíván lemondani a 12 fideszes képviselő szavazatáról, amikor csupán huszonhéttel több képviselője van, mint a szociáldemokratáknak.

Hasonlóan látja az esélyeket a Neue Zürcher Zeitung című, jónevű svájci lap is, amelynek a brüsszeli beszámolója szerint hiába indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, az európai kereszténydemokraták továbbra is felsorakoznak a család „szörnyűséges gyermeke” mögött. Frakcióvezetőjük, Manfred Weber bírálta ugyan a felsőoktatási törvényt és az „Állítsuk meg Brüsszelt” kampányt, ám megdicsérte Orbán Viktort a párbeszédre való hajlandóságáért.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál azt emeli ki az elmúlt napok európai vitáiból, hogy Orbán azt mondta: Magyarországnak nem az EU-val van nagy baja, hanem azzal a Soros Györggyel, aki meleg fogadtatásban részesül Brüsszelben.

A másik neves uniós hírportál, az EUObserver a fenti véleményekkel lényegében összhangban azt írja, hogy a néppárti képviselőcsoportot „frusztrálja” ugyan a magyar kormányfő, és „fogy a levegő” a fideszes képviselőcsoport körül, a cselekvés terén azonban nem lehet sok mindenre számítani. A cikkben megszólaltatott néppárti politikusok egyike úgy fogalmaz, hogy a Fidesz képviselői az esetek 98 százalékában a frakcióval együtt szavaznak, és ami most van, az nem több családon belüli vitánál...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.