2017. május 17., szerda

A BUKÁSHOZ IS RÖGÖS ÚT VEZET (I. RÉSZ)

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.16.



...Sokan mondják ma, hogy a „kálvinista Róma”, eredendően jobboldali város, a baloldali értékekre csak egy viszonylag szűk kör fogadókész. Sok sebtől vérzik ez az állítás. A rendszerváltás óta történtek fényében is minimum kétséges a kijelentés igazsága. (Egyszer talán majd egy hozzáértő elvégzi például annak elemzését, hogy a rendszerváltáskor – a Debrecen nagyüzemeinek bezárásakor, magánkézbe történő átjátszásakor – a városban utcára került tízezrek és családjuk élete hogyan alakult, mi lett a sok ezer kényszer-nyugdíjassal, a munka nélkül maradt ezrekkel) A rendszerváltozást követő nyolc évben SZDSZ -es polgármester vezette a várost, 94′ -től szocialista többségű közgyűléssel. A Fidesz abban az időben nem volt több Debrecenben – ahogy hallani –, mint egy „postaláda”, ahova a leveleit kézbesítették.

A várost irányító két párt vezetői között óriási ellentétek feszültek számos fontos kérdésben,. Ez olykor személyi konfliktusokban is jelentkezett. Kifelé a szembenállás gyakran úgy jelent meg, hogy irányítatlan a város, a koalíció tagjai a koncért marakodnak. Debrecen fejlődése megállt, jelentősebb beruházás a nyolc év alatt nem történt. Ennek az árát a két párt 1998-ban drágán meg is fizette: a fideszes Kósa Lajost – aki addig a város politikai életében semmilyen szerepet nem játszott – választották meg polgármesternek.

Egy új, napjainkig tartó időszak/korszak vette ezzel kezdetét. Kósa Lajos és a Fidesz – ügyesen kihasználva a korábbi városvezetés hibáit, a két párt ellentéteit – fokozatosan maga alá gyűrte a várost és az ellenzéket is. Elég, ha csak annyit jelzek, hogy 2002 óta Debrecenben, egyéni önkormányzati választókerületben kizárólag fideszes jelölt nyert. Az eddigi mélypont a 2014-es önkormányzati választások után következett be. A közgyűlésben a Fidesz mellett csak a Jobbiknak van frakciója, a többi párt, vagy civil szervezet alacsony támogatottsága kizárólag egy vagy két képviselő bejuttatására volt elegendő.

A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy a Kósa-éra 16 éve alatt a városban minden intézmény a Fidesz irányítása, befolyása alá került, Lali király tudta nélkül a városban semmi sem történhetett. (Sokan esküsznek ma is arra, hogy a volt polgármester bólintása nélkül, továbbra sem történhet döntés komoly, nagy üzlettel kecsegtető beruházásokról. A család befolyását jelezheti, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének felesége az Európa Kulturális Fővárosa projekt operatív igazgatója lett. Biztos csak rosszindulatú pletyka, hogy a várost érintő számos kérdésben, meghatározó – a hitves vezette– a debreceni „elit” hölgyeit magában foglaló Kör Dáma Egyesület álláspontja, akik igyekeznek két szép szemüket a dolgokon rajta tartani.)

Aki nem alkalmazkodott a polgármester sokszor igen sajátos vezetési stílusához, azt a városban leírták. Legendákat beszélnek a baráti kör heti focimeccseiről, ahol a fáma szerint, hasonló módon dőltek el az ügyek, mint más városokban a vadászatokon. A több mint másfél évtized alatt minden egy kézben összpontosult. A gazdasági elit tagjai tudták, kihez kell fordulni, ha éppen zsíros üzleteket akartak megszerezni.

Debrecen egy része fejlődésnek indult, látványberuházások sora gazdagította a várost – és persze a nagyvállalkozói kört. Erre az időszakra tehető a Kölcsey Központ építése, a MODEM létrehozása, a Főnix Csarnok építése, a Piac utca új arculatának kialakítása és a nagy mű – a ma többnyire üresen kongó stadion. A korszak egyik emblematikus – a közvélemény előtt talán máig is rejtélyes – építkezése, a kettes villamos pályájának kialakítása volt, hosszú huzavonával, vitával, rengeteg kényelmetlenséggel az itt élők számára. A fáma szerint, az elhúzódó építkezés mögött az akkor még erős gazdasági hatalomnak számító miniszterelnöki barát és a polgármester közötti pénzügyi vita állhatott. Ez ma már az idő jótékony homályába veszett.

A Kósa korszak jelképe mégsem a villamos, hanem a Latinovits Színháznak csúfolt torzó, amely nyolc éve ott éktelenkedik – befejezetlenül. Az építkezőt – csókosnak mondott cég –természetesen kifizették, miközben a közel öt milliárdért felhúzott épület ma rágcsálók lakhelye. Minden választási évben megígérik, hogy befejezik, de eddig semmi sem történt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.