2017. május 5., péntek

A HALÁLKAMION ÉS A GÖDI EMBERTELENSÉG A KÜLFÖLDI LAPOKBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.05.05.


A külföldi lapok Magyarországgal kapcsolatos írásait ma leginkább két botrányos ügy uralja: az egyik, hogy egy brit-magyar nem kormányzati szervezet feltárta, milyen elviselhetetlen állapotok uralkodnak a gödi Topház Speciális Otthonban, a másik pedig, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádat emelt emberölés és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt 11 afgán, bolgár, illetve libanoni férfi ellen, akik 2015 augusztusában az osztrák A4-es autópályán, Parndorf közelében hagyták azt a hűtőkamiont, amelynek rakterében még Magyarországon 71 ember fulladt meg.

Mindkét történet jó néhány újságban megjelent mind Európában, mind Észak-Amerikában. A vádemelés híre persze már csak logikus folytatása a korábban lezajlott drámának, a frissen kipattant gödi ügy azonban sokkal távolabb mutat, már csak azért is, mert az egész a Magyarországon és az Egyesült Királyságban működő Mental Disability Advocacy Center (MDAC) – vagyis Szellemi Fogyatékosokat Támogató Központ – vizsgálódása nyomán került napvilágra. Ez a nem kormányzati szervezet – angol rövidítéssel NGO – teljesen nyilvánvalóan azon szervezetkategóriába tartozik, amely külföldi támogatásban részesül, és amelyet a magyar kormány kipécézett a közelmúltban: törvényben kívánja előírni, hogy az ilyen szervezetek ahol csak megjelennek, fellépnek, kötelesek elmondani és megírni magukról, hogy ők bizony külföldről pénzelt szervezetnek számítanak. Úgy tessék vigyázni velük.

Nos, ez az MDAC a 220 fogyatékossággal élő embert úgymond ellátó gödi intézményben tett áprilisi látogatása során nagyon rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, továbbá alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat talált. Erről tegnapelőtt jelentést tett közzé. Tegnap a kormányzat is kénytelen volt reagálni: az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendkívüli vizsgálatot indított, állásából felfüggesztette az igazgatót, és jelezte, hogy a közeli jövőben bezárja a gödi intézményt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.