2017. május 9., kedd

A NYOMOR VÁMSZEDŐI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: OMari/KMK Bolg
2017.05.08.


Debrecen keleti, kertvárosi részén járunk a Biczó István kertben. Kicsit arrább pedig Pac, Debrecen egyik nyomortelepe. De a Biczó sem ünnepeltetheti magát e téren.

Ide új lakosként nagyrészt azok települnek, akik nem bírják a várost anyagilag. Azt hiszik itt olcsóbb lesz, hisz nincs közös költség, nincs sok helyen vízdíj, a szemétszállítást is meg lehet úszni, és a távfűtéstől is megszabadulnak. Aztán persze rájönnek, hogy itt sem fenékig tejfel, hisz drágábbak a boltok, a város messze van, buszbérlet kell, igaz hogy távhő nincs, de fát azért venni kell, a gáz irgalmatlan sokba kerül, körbefújja a házakat a szél, nem olyan mint egy panellakás. Ha csak kerti kút van, szuper hogy nincs vízszámla, de akkor ásványvizet, vagy kólát isznak. Itt nagyon nehéz kiegészíteni a jövedelmet, maximum a kertecske, de ahhoz meg pénz kell. Jószágot sok helyen nem érdemes tartani, csak jó, hamis kutyával, és ha megterem a takarmány is. Az meg az a bérlőknek és új tulajdonosoknak ritkán adatik meg. Ha meg hó van, idővel mindent elborít az ár, nyakig érő sárban közlekedhetnek, mint ahogy nyáron is, amikor lezúdul az ég. Nagy havazás után a kis utcákban nincs hóeltakarítás, lehet takarítani az úttestet is, nem csak a járdát. Már, ha van járda, mert általában nincs. Messze a busz, akár másfél kilométerre is, és a közvilágítás sem mindenütt megoldott. Úgyhogy vannak kívánnivalók.

Az albérletek olcsók, vagy legalábbis olcsónak látszanak.

Húsz-harmincezer körül már lehet találni, persze az olyan is. A kis vityillók még gazdasági épületként nőttek ki a földből, ez azt jelenti, hogy tizenpár méteresek… Ebben van egy szoba, és egy főzőfülke fér be, vagy pedig a konyhát a pincében alakítják ki, és így egy parányit nagyobb szobához jutnak. Ha fafűtéses, a kályhán kívül nem sok minden fér bele. Ha gáz, akkor meg egy hidegebb télen ingüket-gatyájukat ráfizethetik. Bérleti szerződést ugyan kötnek, de annyira felülről beszélnek az albérlőkkel, annyira ők a “Jani” az időnként utólagos fizetés miatt, hogyha valami törvénytelenséget tesznek, a bérlők nem mernek felszólalni saját érdekükben. Hisz a bérlemények kiadói sokszor egész pénzes emberek, jóval felettük állnak a ranglétrán, nem ritka, hogy 20-30 lakás bérleti díját szedik, ami 20-30 ezres viskó-díjjal számolva is egész szép summa havonta. Persze egy szemernyi adózás nélkül. A szegény tiszteli a pénzt, nem mer szembeszállni vele, úgyhogy hallgat bármi történjék is.

Pacon és a Biczóban a munkanélküliség az úr. Egyrészt nagyon nagy százalékban romák lakják, ők még annyira sem kellenek munkához mint a magyarok, másrészt eleve azok költöznek ki, akiknek gondjuk van a megélhetéssel, az meg sokszor együtt jár karöltve a munkanélkülivé válással. Nem kalkulálják be, hogy innen még munkát keresni is nehezebb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.