2017. május 25., csütörtök

JÓ CIVIL, ROSSZ CIVIL

CIVILHETES BLOG
Szerző: Apáczai
2017.05.25.


Mára világosan látni, a kormányzat által két részre szabott civilek táborát. A megítélés nem túl bonyolult, lettek a jó és a rossz civilek.

A jó civil ismérve, hogy keresztény és nemzeti. Kizárólag a történelmi egyházakhoz kapcsolódik. Aki nem, az rossz civil, mert értékrendjében nem a most regnálók által elképzelt Magyarországhoz alakul.

A jó civil kompromisszum kész. Ott ül a kormányzati egyeztetéseken, boldog, hogy ő a kiválasztott, hiszen vele legalizálják a civil jelenlétet, ettől büszke, szeme párás. Ha mégis valami olyanban kellene állást foglalnia, amitől úgy érzi, máshol a pozíciója meggyengülhet, elnézést kér, hogy most nem tud ott lenni…. de természetesen nem zárkózik el semmitől, bizonyíték rá, hogy a neve ott van. De most nem tud szavazni. Ettől a helyzettől elégedett, és ezt diplomáciának hívja.

A rossz civil szótárában ezt gerinctelenségnek nevezik.


A jó civil tudja, hol lehet támogatást szerezni. Ismeri a „tuti” pályázatíró cégeket. Természetesnek veszi a korrupciót, visszacsorgat pénzeket, oda, ahova kell. Gyorsan alapít új szervezetet, ha uniós forrás néz ki bármire, nem érdekli a tapasztalat, a szakértelem, az adminisztrációt megfizeti, marad így is pénz bőven.

A rossz civil azt hiszi, a szakmai munka számít. Programot ír, társadalmi hasznosulást emleget a pályázataiban, amit komolyan is gondol. De nem jut támogatáshoz. „Feketelistán” van.

A jó civil sorra nyeri a pályázatokat, épületet vesz, fejleszt, a pályázat utáni időkre gondolva, mikor már a fenntarthatóság nem lesz szempont, és szabad felhasználású lesz a fejlesztésének tárgyiasult eredménye. Amikor már eladható, átruházható, és addig is személyes célokra használható. Pontosan tudja, a társadalmi cél, érdek, hasznosulás csak egy pályázati szlogen, neki saját céljai vannak. Ő lebonyolít pályázatokat. Felhasznál pénzeket, fogyaszt. Megbízható partnereit a rendszeren belül keresi, akik örülnek bármilyen plusz pénznek, és igazolják neki az indikátorokat. A pályázataihoz semmitmondó kiadványokat ollózik össze, mástól, ki lesz pipálva minden, megszervezik a záró rendezvényeket, a politikai vezetők meghívásával persze, svédasztallal, mindennel, ami kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.