2017. május 22., hétfő

JÖHETNEK A MEGALÁZOTT NYUGDÍJASOK, MERT VALAKINEK DOLGOZNI IS KELL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.21.


Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége roppantul örül a Kósa Lajos-Harrach Péter álompár által benyújtott törvényjavaslatnak, amely a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását tűzte ki. A homlokára.

Ha esetleg valakinek feltűnt volna, hogy minden törvényjavaslat képviselői indítványként kerül a parlament elé, az ne csodálkozzon, nem ő lát rosszul. Az így benyújtott javaslatokat ugyanis nem kell társadalmi vitára bocsátani, nem kell hatásvizsgálatot végezni és nem kell meghallgatni sem társadalmi, sem szakmai szervezeteket a kérdésről.

Beterjesztik, elfogadják, bevezetik. Akár két nap alatt, bár megy gyorsabban is, ha sürgős. A beterjesztőknek meg oly mindegy, megkapják rendesen a fizetésüket. Ebben az esetben Harrach Pétert nem érinti a dolog, mert ő simán kaphatja a fizetését és a nyugdíját is egyszerre, Kósa Lajos meg még nem nyugdíjas.

Tehát a diákokat foglalkoztató mindenféle szövetségeknek nagyon tetszik a dolog. Ezt megírták közel egy hete, majd el is mondták az M1 csatornán, plusz az MTI is megírta, hogy elmondták. Azért lesz ez jó a fiataloknak – szerintük -, mert egyrészt kevés a munkaerő, másrészt pedig a tapasztalt szakemberektől tanulhatnának a fiatalok.

Ez mondjuk eddig is így lehetett volna, ha a kormány nem üldözi el a munkaerőpiacról a nyugdíjaskorú, de még aktív, dolgozni akaró, nagy tapasztalattal rendelkező munkaerőt azzal, hogy választania kell az állami alkalmazottaknak (tanár, orvos), hogy a nyugdíját veszi fel, vagy a munkabérét.

Az sem sokat használt az elmúlt időszakban, hogy a munkáltatók eszüket vesztve kapkodtak a tapasztalat és sokszor alapvető szaktudás nélküli, de központilag támogatott fiatal munkaerő után és gyakorlatilag negyven éves kortól mindenki öregnek számított, munkát sem talált.

Van persze logika ezekben az intézkedésekben, hiszen a magas munkanélküliséget le kellett szorítani, ehhez jó ötletnek tűnt páros lábbal belerúgni a nyugdíjasokba és a nyugdíj előtt állókba. Akkor valahogy senkinek nem hiányzott a szakmai tapasztalatuk, tudásuk. Akkor sem, amikor néhány évvel a nyugdíj előtt álló, többdiplomás emberek kénytelenek voltak legalja munkákat elvállalni alamizsnáért, hogy meglegyen a szolgálati idejük és legalább a nyugdíjat megkapják.

Most pedig, amikor az oktatási rendszert sikerült hellyel-közzel szétverni, a munkavállalók – főleg a szakképzett, magasan kvalifikált munkavállalók – tömegével hagyták és hagyják el az országot, amikor már nincs elég villanyszerelő, orvos, ápoló, pincér, szakács, vasutas, hirtelen mindenki felfedezi a nyugdíjasokat.

Már nem csak egy tízezer forintos bözsiutalvánnyal akarják kibökni a szemüket, hanem mehetnek dolgozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.